Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Kan citrusskal bli veganskt läder? Det har Maria Nordin bevisat.

Teater: Witch bitch

I en cell sitter två kvinnor fängslade utan att veta varför. De påstås vara en fara för nationen och för sig själva. De talar om gränslösheten. Genom en kollaborativ arbetsprocess undersöker Teater Athena kopplingen mellan 1600-talets häxprocesser och dagens patriarkala förtryck.
Tid: 19.00, 9–10 november
Plats: Masthuggsteatern
Kostnad: 150 kronor.

Lördag 10 november till söndag 11 november

Teater: Stina Nyberg – Thunderstruck

Stina Nyberg besöker Atalante för att bota vår brist på fascination för elektricitet och återföra dess forna magi. Med hjälp av intervjuer, experiment och sin egen teslaspole skapar hon en upplevelse av de osynliga krafter som omger oss – av elektricitet, energi och magi.
Tid: 19.00, 10 november, 17.00, 11 november
Plats: Atalante
Kostnad: 120–160 kronor.

Konstvernissage: Det kunde blivit kompost

Det som började med experiment i syfte att använda citrusskal som ett veganskt alternativ till skinn- och läderprodukter har nu antagit nya former. Maria Nordin presenterar en utställning som fötts ur tankar kring hållbarhet, upcycling och att använda det en har i stället för att köpa nytt.
Tid: 12.00–16.00, 10 november
Plats: Konstnärscentrum Väst
Kostnad: Gratis.

Konstvernissage: Jesper Hallén I Love Gbg

Jesper Hallén är en grafisk formgivare som under namnet I Love Gbg designar posters och prints med olika Göteborgsmotiv. Med en verklighetsbaserad fantasi där dåtid blandas med framtid skildrar han kända och okända miljöer från sitt kära Göteborg. Utställningen pågår till och med 6 december.
Tid: 13.00–15.00, 10 november
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Festival: Romafestival 2018

Romano Center i Väst – Göteborgs Stad, Re: orient och Sveriges Internationella romafilmfestival välkomnar till Romafestival 2018 på Stadsbiblioteket. Det blir en eftermiddag fylld med romska berättelser, film och samtal. Bland annat bjuds det på musik med David Bäck och Nuri Selim.
Tid: 14.00–17.00, 10 november
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Film: Månen är en grön ost

Månen är en grön ost är en psykedelisk sommarskildring från Stockholms skärgård där systrar leker rött, gult, blått, grönt, violett, svart och indigo tillsammans med excentriska besökare. Mai Zetterlings experimentella långfilm spelades in 1977 och visas nu i en restaurerad version på Bio Capitol.
Tid: 14.00–15.10, 10 november
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 90–100 kronor

I morgon, lördag, visas den psykedeliska filmen Månen är en grön ost av en av våra främsta regissörer, Mai Zetterling
I morgon, lördag, visas den psykedeliska filmen Månen är en grön ost av en av våra främsta regissörer, Mai Zetterling. Platsen är Bio Capitol.

Teater: All min kärlek + samtal med Nina Hemmingsson

Föreställningen All min kärlek på Hagateatern får i morgon, lördag, besök av Nina Hemmingsson, vars böcker ligger till grund för pjäsen. I sina serier och strippar sätter Nina Hemmingsson fingret på några av vår tids absurditeter. Pricksäkert skärskådas jakten på den rätta och jakten på lycka.
Tid: 19.00–23.00, 10 november
Plats: Hagateatern
Kostnad: 150–220 kronor.

Nina Hemmingsson besöker i morgon, lördag, Hagateatern för ett samtal kring uppsättningen All min kärlek som är baserad på hennes serier
Nina Hemmingsson besöker i morgon, lördag, Hagateatern för ett samtal kring uppsättningen All min kärlek som är baserad på hennes serier.

Söndag 11 november

Musik: Bohuslän Big Band, Jormin, Willemark och Nakagawa

Det är tre mycket erfarna artister som gästar Bohuslän Big band i denna produktion, uppskattade för sin musik av både publik som recensenter. Åhörarna får njuta av japanska influenser av Karin Nakagawa, egenkomponerad musik av Anders Jormin och sång av Lena Willemark.
Tid: 16.30–18.30, 11 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 250 kronor.

I övermorgon, söndag, får Stora teatern besök av folkmusiksångerskan Lena Willemark tillsammans med bland andra Bohuslän Big band
I övermorgon, söndag, får Stora teatern besök av folkmusiksångerskan Lena Willemark tillsammans med bland andra Bohuslän Big band.

Måndag 12 november

Samtal: Pussy riot: Maria Aljochina

I samband med den svenska releasen av boken Riot days berättar författaren och Pussy riotmedlemmen Maria Aljochina om deras protest mot Putins regim och åren i ett av världens tuffaste fängelser. Samtalsledare är Marit Kapla, redaktör för tidskriften Ord & bild.
Tid: 19.00–20.00, 12 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 60 kronor.

Tisdag 13 november

Film: Rainbow over the Taj Mahal

Den 6 september 2018 beslutade Indien att skrota lagen som förbjöd sex mellan samkönade personer. Domstolen bestämde också att hbtq-personer har samma rättigheter som resten av befolkningen. Unga mötesplatsen Café Planet välkomnar till en kväll med samtal och berättelser.
Tid: 18.00–20.00, 13 november
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Doc Lounge: Man made + Love Pascal Prelog

Bodybuilding, transitioner och queera berättelser samlas i en hjärtevärmande film om fyra transmäns resa mot världens enda bodybuildingtävling för transpersoner. Uppträder gör också Love Pascal Prelog som är transman och som tagit steget ut från Instagram för att förkroppsliga sin poesi på scen.
Tid: 19.00–20.30, 13 november
Plats: Folkteatern
Kostnad: 60–80 kronor.

Onsdag 14 november

Konst: Your son is a snake, and he raped me

Frilagrets Black box välkomnar till utställningen Your son is a snake, and he raped me av Lisa Broberg. Utställningen består av illustrationer som tar upp ämnet våldtäkt och känslorna en kan få efteråt. Vernissage på onsdag, 14 november, och utställningen pågår till och med 18 november.
Tid: 18.00–20.00, 14 november
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Bögtjejen

Inför Transgender Day of remembrance bjuder Världskulturmuseet in till en kväll med skådespelaren och författaren Aleksa Lundberg, som debuterar med självbiografin Bögtjejen. Bögtjejen är en berättelse om hur det känns när ens utseende inte stämmer överens med hur det känns inuti.
Tid: 18.00–19.30, 14 november
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller klubbkort.

Skådespelaren Aleksa Lundberg har debuterat med den självbiografiska boken Bögtjejen
Skådespelaren Aleksa Lundberg har debuterat med den självbiografiska boken Bögtjejen. Hon besöker Världskulturmuseet den 14 november.

Föredrag: Hållbar energi för alla

Ekocentrum fortsätter att uppmärksamma FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Turen har kommit till mål nummer sju: Hållbar energi åt alla. Gästföreläsare är Maria Grahn, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, fysisk resursteori. Föranmälan krävs inte men antalet platser är begränsade.
Tid: 18.00–19.30, 14 november
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Torsdag 15 november

Samtal: Fängslade författares dag 2018: Gui Minhai och Kina

Den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai har nu varit frihetsberövad i mer än tre år. Den 17 oktober 2015 kidnappades han av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand. I ett panelsamtal på Stadsbiblioteket deltar Fredrik Fällman, Axel Kronholm och Frida Edman.
Tid: 18.00, 15 november
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

I ett panelsamtal på Stadsbiblioteket på torsdag, 15 november, samtalas det kring den kidnappade och frihetsberövade förläggaren Gui Minhai
I ett panelsamtal på Stadsbiblioteket på torsdag, 15 november, samtalas det kring den kidnappade och frihetsberövade förläggaren Gui Minhai.

Litteratur: Marie Hermanson – Tema Göteborg

Den 8 maj 1923 invigs Jubileumsutställningen i Göteborg. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse.
Tid: 19.00–20.00, 15 november
Plats: Lundby bibliotek
Kostnad: Gratis.

Fredag 16 november

Föredrag: Refill: Så undviker du att bli lurad

Med utgångspunkt från böckerna Fallet Thomas Quick och Den osannolika mördaren, Skandiamannen och mordet på Olof Palme pratar Filters ena chefredaktör Mattias Göransson om slutsatser som bygger på felaktiga faktaunderlag och mönster som inte finns.
Tid: 13.00–13.45, 16 november
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller klubbkort.

Musik: Alla är sämst

Alla är sämst är en två timmar lång musikföreställning av och med Mattias Alkberg. Två akter där Alkbergs musik från hans 15 år som soloartist löper som en röd tråd. Alla är sämst handlar om tiden. Inte bara samtiden utan tiden som kontext, som begrepp och som argument. Finns tid?
Tid: 19.00–21.00, 16 november
Plats: Stora teatern
Kostnad: 295 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV