← Till Tidningen Global
Glöd · Ledare

I en tid då stöveltrampet ekar

Varför behövs det en ny miljötidning? Frågan kom från Journalistens skribent när vi startade den första Syre-tidningen för tre år sedan. Den som kort och gott heter Syre, men som vi ofta kallar nyhetsmagasinet Syre för att skilja den från de övriga Syretidningarna som kommit efter. För jag vet inte vilken gång i ordningen svarade jag att Syre inte är en miljötidning, Syre är en grön tidning, en frihetligt grön tidning. Detta ledde alltid till tystnad och jag kunde nästan höra hur den andra tänkte: vad fan menar han? Är en grön tidning inte en miljötidning?

Ja, varför kallar vi Syre, Syre Stockholm, Syre Göteborg och nu Syre Global för grön, om det gör att de uppfattas som miljötidningar? Det skulle kunna ses som ett totalt haveri i kommunikationen, men jag väljer att se det som att det verkligen behövs fristående frihetliga och solidariska gröna tidningar. När folk 2018 fortfarande bara ser grönt som miljö är det dags att börja prata ideologi eller mer exakt makt. För ideologi handlar till stor del om makt. Medan de gamla ideologierna slåss om ifall makten ska ligga hos dem med pengar (kapitalet) eller hos politiker och byråkrater (staten) så är en grundsten i den gröna ideologin att flytta makten ner till individerna.

Genom decentralisering av besluten och en radikal global fördelningspolitik där resurserna når ända ut till individerna får alla makt över sina liv och därmed frihet. En frihet som endast bör begränsas när den hotar någon annans rätt till samma frihet. I den begränsningen blir miljöfrågan central: att förstöra miljön, att överkonsumera de resurser som finns, är att inskränka friheten, både för kommande generationer och för alla dem runt om i världen som i dag på grund av vår överkonsumtion inte får samma chans att leva ett drägligt liv.

Och det är här Syre Global kommer in. Efter Syre har vi startat två lokala tidningar med bevakning på respektive ort, Syre Göteborg och Syre Stockholm. Vi kommer fortsätta med att starta flera lokala tidningar. Men först vill vi blicka ut och titta såväl på vad som händer i resten av världen som Sveriges roll och påverkan på den. Därför startar vi nu Syre Global innan vi fortsätter med lokala tidningar.

I den gröna rörelsen har uttrycket ”tänk globalt, handla lokalt” alltid varit centralt. I en grön värld agerar vi alla som fria individer lokalt för en global solidaritet. Global solidaritet är inte heller längre bara en moralisk, solidarisk och ideologisk fråga. Det handlar inte längre endast om att att vi inte har rätt att roffa åt oss mer av jordens begränsade resurser än andra kan ta ut. Utan det blir mer och mer också en överlevnadsfråga även för oss själva. Ju större klimatförändringar, ju mer vi plundrar planeten på ändliga resurser, desto mer vi utrotar växt- och djurarter, desto mindre blir ytan och de resurser som går att leva på. Och ju fler som ska dela på en allt mindre kaka, desto hårdare blir konflikterna.

Vi ser mer och mer av det och auktoritära krafter runt om i världen har varit skickliga på att utnyttja rädslan och genom den nått skrämmande framgång på senare år. Vi kan se det här i Sverige med stängda gränser och alltmer intolerant klimat, men det är knappast bättre om vi tittar ut över världen. I en tid när miljöhoten blir allt mer påtagliga kommer även ropen efter starka auktoritära ledare som förhindrar en ekologisk katastrof bli allt starkare. Grogrunden för en framväxande ekofascism har aldrig varit starkare. Mot det behövs många och starka motkrafter, frihetliga krafter som visar på andra vägar. Som inte marscherar med i de raka leden. På denna ledarsida kommer vi göra allt vi kan både för att själva vara en sådan kraft och för att stärka alla andra som jobbar för en mer öppen, frihetlig, solidarisk och tolerant värld.

I en tid då de rika gör allt för att stänga ute de fattiga, i en tid då stöveltrampet ekar genom politiken, i en tid där Trump tagit över den största militärmakten i världen, i en tid då de danska socialdemokraterna vill skapa läger för asylsökande i Afrika, i en tid där Ryssland, Turkiet och många andra länder i praktiken avskaffat demokratin, i en tid då EU ser mellan fingrarna när det gäller den spanska regeringens övergrepp på katalanerna, i en tid då H&M sviker sitt löfte att ge sina fabriksarbetare en lön som går att leva på, i en tid då ett övervakningssamhälle som i Orwells 1984 inte bara är möjligt utan även allt mer accepterat. I den tiden så behöver vi bli många som står upp för frihet, integritet, global solidaritet och mänskliga rättigheter.

Syre Global är en tidning för hela den gröna och frihetliga rörelsen såväl som för de globala solidaritetsrörelserna. En plats att diskutera hur vi skapar det goda glokala postindustriella samhället, en tidning med de positiva exemplen såväl som de stora problemen och utmaningarna.

Å så blir det förstås en del miljö i tidningen, vi är ju trots allt en grön tidning …

Flygskatten är införd.

Den skamligt låga nivån på flygskatten.