Syre Global

Saudisk kvinna: Vi har levt på annan planet

Zoom Om en vecka tillåts kvinnor att köra bil i ett av världens mest könssegregerade länder. Deras liv har länge präglats av restriktioner – men TT har träffat tre kvinnor som känner hopp inför framtiden i Saudiarabien.

Argentina slår in på nygammal väg

Zoom Argentina har ännu en gång vänt sig till Internationella valutafonden (IMF) för nödlån. Det är en väg som väcker känslor i det sydamerikanska landet: samarbetet med IMF river upp sår från krisåren vid millennieskiftet, men ses även som ett kvitto på hur allvarlig den ekonomiska situationen är.

Rysk reporters låtsasmördare talar ut

Zoom Mannen som påstås ha anlitats för att mörda den Kremlkritiske journalisten Arkadij Babtjenko träder nu fram. Så fort Oleksij Tsymbaljuk fick morduppdraget tipsade han Ukrainas säkerhetstjänst, hävdar han i en intervju med brittiska BBC.

Små chanser till asylenighet i EU

Zoom Enighet kring EU:s framtida asylpolitik dröjer. Och kan dröja länge än. Efter tisdagens migrationsministermöte i Luxemburg finns snarare tecken på växande sprickor mellan EU-länderna än tvärtom.

Burmas förlorade folk

Zoom Striderna i norra Burma har kallats världens längsta inbördeskrig. Över 100 000 människor har fördrivits till internflyktingläger och humanitära hjälpsändningar stoppas. Nya generationer föds in i kriget alltmedan granaterna fortsätter att regna över civilbefolkningen.

Barnmorskornas ojämna kamp mot Trumps beslut

Zoom De åker från by till by i Burkina Fasos otillgängliga norra trakter, för att dela ut gratis preventivmedel och ge abortrådgivning. Teamet från The Marie Stopes Ladies, en av få organisationer som trotsar USA:s munkavleregel, jobbar in i det sista. I juni kan det vara slut på barnmorskornas arbete.

Socialdemokratin tappar mark

Zoom Svenska Socialdemokraternas kräftgång i opinionen är vardagsmat i många europeiska länder. På bara några decennier har rörelsen gått från att ha varit en betydande maktfaktor till att på vissa håll vara utraderad. De socialdemokratiska partierna mår väldigt dåligt, säger forskaren Jenny Andersson.

"Juntan söker en ursäkt att skjuta på valet"

Zoom På fyraårsdagen av militärjuntans maktövertagande i Thailand samlades hundratals människor i protest i Bangkok. Men motståndet riskerar att fördröja demokratins återkomst i landet, enligt Thailandsexperten Kevin Hewison.

Maduro utropad till segrare

Zoom Stora delar av Venezuelas befolkning verkar ha hörsammat ropen på bojkott av valet. President Nicolás Maduro uppges ha vunnit, men båda hans utmanare tar avstånd från processen.

Vill se utredning av våldet vid Israels gräns

Zoom Storbritannien och Tyskland vill se en oberoende utredning av drabbningen vid Israels gräns, som rapporteras ha krävt uppemot 60 personers död på den palestinska sidan. Även statsminister Stefan Löfven (S) anser att en utredning vore på sin plats.

Den samiska punken

Zoom Statens företrädare som porträtteras i form av bödlar. Urfolk som reser världen över för att stötta varandra i kampen om rätten till sina marker. Aktivister som skapat ett självstyre på en ö i Tanaälven … Det koloniala förtrycket mot samerna står i fokus bland samiska konstnärer, artister och aktivister och är inget nytt fenomen, förutom möjligen för majoritetssamhället.

Oro i omvärlden efter Trumps Iranbeslut

Zoom USA:s allierade i omvärlden är inte förvånade över Donald Trumps beslut att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran. I Västeuropa betraktas ändå den amerikanske presidentens val som både olyckligt och obegripligt. Kina lovar att skydda överenskommelsen.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Bäst för klimatet att vara vegan enligt studie

Radar Den bästa insatsen du kan göra för klimatet är att bli vegan, enligt den hittills största studien som gjorts av…

Färre dör i krig och konflikter

Radar

Klimatförändringar hotar Afrikas ”livsträd”

Radar Baobab, eller apbrödsträdet, är vanligt förekommande på den afrikanska savannen, och en viktig komponent för dess växt- och djurliv. Träden…

FN-chef vill se utredning av våldet i Kashmir

Radar Det behövs en omfattande utredning av våldet i Kashmir. Det säger chefen för FN:s kommissariat för mänskliga rättigheter (UNCHR), Zeid…

Ståltullar skjuter USA i foten

Radar – Analys I världsekonomins korridorer diskuteras inget lika flitigt som USA:s upprättade handelstullar, särskilt när det gäller import av stål och aluminium.

Tusentals vill se ett fritt Baskien

Radar

Minskad plastanvändning i fokus på Världsmiljödagen

Radar På tisdagen uppmärksammas Världsmiljödagen. I år står plastavfallet i centrum och målet är att uppmuntra till en global rörelse som…

Fotbollsfest – tack vare gripanden, korruption och slavarbete

Zoom – Konflikt Stora idrottsmästerskap har på senare år handlat lika mycket om korruption och utnyttjad arbetskraft som sportprestationerna i sig. Giftskandaler och…

Kött och mejeriprodukter större miljöbov än flyget

Radar Tidskriften Science publicerar en omfattande rapport om framtidens jordbruk och siffror på hur dagens boskapsbestånd påverkar planeten. Och jordbruket är…

Nya samtal om striderna i Ukraina

Radar I drygt fyra år har de blodiga striderna pågått i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och proryska separatister. Nu ska en ny…

Kuba ser över författningsreformer

Radar Kubas nationalförsamling har samlats för att påbörja det sedan länge planerade reformarbetet kring landets författning. Målet är att sy ihop…

EU-parlamentet: Gränskontrollerna är olagliga

Radar

FN-sändebud: Nära krig i Gazaremsan

Radar Efter de senaste kraftiga eldväxlingarna mellan Israel och palestinska Hamas är Gazaremsan på randen till krig, enligt FN-sändebudet Nickolay Mladenov.

Kanadas isbjörnar blir fler

Radar I tider av idel olycksbådande rapporter från Arktisregionen finns det ändå även skäl att glädjas över tillvaron – åtminstone för…

Världens försvarsutgifter de högsta sedan kalla kriget

Radar Världens samlade försvarsutgifter är de högsta sedan kalla krigets slut, uppger Stockholms fredsforskningsinstitut Sipri i en färsk rapport. Sammanlagt beräknas…

Abortomröstning sätter press på Nordirland

Radar Sedan Irland röstat ja till att reformera landets strikta abortlagar ökar pressen på Nordirland att göra detsamma.

Saab säljer radarsystem till Filippinerna

Radar Svenskproducerad militärmateriel ska återigen hamna i händerna på en repressiv regim, den här gången Filippinerna. Kritiker är besvikna men den…

Amnesty: Även rohingya har begått massmord

Radar

Kritik mot regeringens minoritetspolitik

Radar Regeringen brister i sin minoritetspolitik, anser flera minoritetsorganisationer. Nu har de tröttnat och vänt sig till Europarådet.

EU-länder inför rätta – har för smutsig luft

Radar