Radar · Politik

LO-förbund öppnar för kontakt med SD

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads kommer att börja ta kontakt med SD och deras företrädare likt partiledare Jimmie Åkesson.

Byggnads kommer som första LO-förbund söka kontakt med SD. Samtidigt sågar ordföranden S:s strategi att ”skrämmas” med SD.

LO har tidigare tagit starkt avstånd från Sverigedemokraterna. Ända sedan partiet kom in i riksdagen för tolv år sedan har LO valt att inte ha några som helst kontakter med dem. LO-medlemmar som gått över till Sverigedemokraterna har blivit av med sina fackliga uppdrag, och i vissa fall till och med blivit uteslutna ur sina fackförbund. 
Till skillnad från näringslivet och dess intresseorganisationer har man valt att inte uppvakta och försöka påverka sverigedemokrater i riksdagen.
Men nu verkar LO ha ändrat sig.

Enligt uppgifter till Expressen pågår nu diskussioner i en rad LO-förbund och även centralt hos LO om hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna efter partiets framgångar i valet och efter det att Sverigedemokraterna fått ordförandeposterna i flera av riksdagens utskott bland annat arbetsmarknadsutskottet och justitieutskottet. 
Längst har man kommit i Byggnads, som nu blir först ut med att aktivt ta kontakt med SD.

– Nu är SD en del av regeringsunderlaget och sitter med och budgetförhandlar och då måste våra medlemmars frågor ligga på bordet och föras in i dessa samtal. Där kommer inte jag sitta på läktaren, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm säger till Expressen.

– Jag kommer åka till riksdagen och prata med dem som är med och påverkar politiken på områden som är viktiga för oss. Nu är det en sverigedemokratisk ordförande i arbetsmarknadsutskottet och då är det klart att vi behöver berätta för honom vad som är viktigt för våra medlemmar, säger han.

Sågar egna partiets strategi

Det kan tyckas märkligt att LO nu närmar sig Sverigedemokraterna bara veckor efter en valrörelse där Socialdemokraterna lade stort fokus på att utmåla SD som ett hot mot landets säkerhet. 
Johan Lindholm, som även sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, sågar partiets strategi att ”skrämmas” med SD, något som han också hade varnat partiet för.

– Att skrämmas med andra partier landade inte väl hos mina medlemmar i alla fall. De vill se visioner och konkreta reformer i frågor man tycker är viktiga, säger han till Expressen.

Läs mer:

De blir första LO-förbund att samarbeta med V