Radar · Miljö

AP-fonderna får Greenwashpriset 2021

AP-fonderna investerar mångmiljardbelopp i bland annat företag med kopplingar till soja- och köttproduktion i Amazonas, vilket driver på avskogningen i den viktiga regnskogen.

Årets Greenwashpris delades under onsdagskvällen ut till de statliga AP-fonderna, som investerar omkring 2000 miljarder till svenskarnas pensioner. Det är andra gången de vinner den föga ärofyllda utnämningen. 

”AP-fonderna anstränger sig för att framstå som ’världsledande’ genom att hävda att de bidrar till omställning med den så kallade ägardialogen som både saknar transparens och möjlighet att påvisa de resultat som krävs. Den ”ägardialog” de istället borde ägna sig åt är dialog med sina verkliga ägare, dvs skattebetalarna och det civila samhället istället för att upprepat vägra delta på seminarier och demokratibildande evenemang.”

Så lyder en del av motiveringen som Jordens vänner presenterade under onsdagskvällen. Motiveringen lyfte vidare att det inte går att ”investera mångmiljardbelopp i fossila tillgångar, palmolja, soja, köttjättar och andra pådrivare av klimatförändringar” om vi vill klara klimatkrisen.

"Vittnar om oärlighet" 

– Att AP-fonderna återigen vinner priset vittnar om oärlighet i framställningen av vad de står för och att det inte görs tillräckligt för att våra pensionspengar ska placeras på ett ansvarsfullt sätt. Kapitalet för vår allmänna pension ska enligt lag investeras på ett sätt som värnar hållbar utveckling. Med tanke på regelverket är det allvarligt att flera av fonderna investerar i bolag som kopplats till bland annat regnskogsavverkning, landgrabbing, fossilgasprojekt och kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Charlotte Lundqvist, projektsamordnare på Jordens Vänner, i ett pressmeddelande

Miljöorganisationen har sedan 2009 delat ut priset till företag, organisationer eller kampanjer som utmärkt sig extra genom att utmåla sig som mer miljövänliga, ”gröna” än de i själva verket är. Svenska folket får vara med och rösta mellan tre nominerade och denna gång föll 2300 röster på AP-fonderna, tätt följt av Fossilfritt Sverige. 

"Inte tid med falska miljöbudskap"

– Med tre starka kandidater blev resultatet otroligt jämt i år. Greenwashing ökar, vilket är olämpligt och farligt med tanke på att det står i vägen för en hållbar och rättvis omställning. Vi befinner oss i en klimatkris och har inte tid med falska miljöbuskap som vilseleder, säger Charlotte Lundqvist. 

Även regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige och kampanjen Den Svenska Gruvan var nominerade till årets pris och samtliga var inbjudna till panelsamtal under kvällen. Men samtliga AP-fonder och Etikrådet tackade nej till att medverka, liksom Regeringskansliet och pensionsgruppen i Riksdagen som var inbjudna i AP-fondernas ställe. Gruvbranschorganisationen Svemin, står bakom kampanjen Den svenska gruvan, hoppade av samma dag som prisutdelningen skulle äga rum.

– Svemins sena avhopp går inte att tolka på något annat vis än att de inte står för sin egen kampanj. De senaste åren har alla nominerade ställt upp på samtal inför prisutdelningen. Det är tråkigt att både AP-fonderna och Svemin stoppar huvudet i sanden när det handlar om så viktiga frågor som mänskliga rättigheter och miljö, säger Charlotte Lundqvist.

Läs mer:

De nomineras till Greenwashpriset 2021 (Syre 2/7 2021)

Syre förklarar greenwashing (Syre 24/9-2020)