Radar · Miljö

Gore-Tex lovar PFAS-fria kläder

Inga mer PFAS-kemikalier i skor och kläder, lovar Gore-Tex.

Efter långvariga påtryckningar tillkännager tillverkaren Gore-Tex att man ändrar sin produktionsteknik och börjar använda ett nytt membran som ska vara helt fritt från skadliga PFAS-kemikalier.

Greenpeace har sedan 2011 fört en kampanj riktad till textilindustrin där man uppmanar tillverkarna att ta bort alla farliga kemikalier från sina leveranskedjor. En av de mest svårdnedbrytbara kemikaliegrupperna är PFAS, en fluorkarbon som kan användas för att göra kläder smuts- och vattenavstötande.

Gore fabrics, som tillverkar Gore-Tex, är marknadsledande inom den typen av vädertåliga friluftskläder och gav 2017 ett löfte om att eliminera PFAS från sina generella membran till 2020 och i sina specialmembran till 2023. I och med tillkännagivandet kommer de första helt PFAS-befriade produkterna nu att finnas på marknaden 2022.

– Även om det kommer senare än den ursprungliga tidslinjen är denna utveckling, från en ledande leverantör till friluftsindustrin, ett stort steg mot en omvandling av marknaden till att använda teknik som är fri från farliga kemikalier, säger Chiara Campione, chef för företags- och konsumentenheten på Greenpeace Italien, i ett pressmeddelande.

Nu är det politikernas tur

Organisationen ”välkomnar detta steg från Gore fabrics då den nya tekniken inte släpper ut farliga PFAS-kemikalier i något skede av sin livscykel”.

– Men det kommer alltid att finnas oansvariga friluftsmärken, liksom andra sektorer, som kommer att fortsätta använda PFAS, så nu är det även dags för våra politiker att genomdriva ett brett förbud mot hela gruppen av PFAS, säger Chiara Campione.

Kampanjen Detox my fashion har prioriterat elimineringen av just PFAS-gruppen och särskilt adresserat friluftsindustrin då den är känd för att använda PFAS i vattentäta membran och vattenavvisande beläggningar.

Det kan ta hundratals år för naturen att bryta ned fluorkarbonerna som också misstänks för att öka risken för cancer, och förbud mot PFAS på olika områden har ofta kommit upp på agendan de senaste åren. Exempelvis ligger ett förslag från fem EU-länder (Danmark, Tyskland, Nederländerna, Norge, Sverige) om att reglera alla PFAS-kemikalier.

Läs mer:

Kemikalieförbud i EU kan sätta stopp för PFAS