Radar · Migration

Stigande vattennivåer tvingar människor på flykt i Burundi

Vattnet i sjön Tanganyika stiger hela tiden.

Sjön Tanganyika i Burundi och floden Rusizi, som markerar gränsen mellan Öst- och Västafrika, stiger ständigt. Nu har 5152 familjer flyttat och flytt som följd av stora översvämningar som drabbat dem de senaste veckorna.

Stigande vattennivåer är ett stort problem när klimatkrisen blir allt värre och mer påtaglig. I Burundi har stora översvämningar tvingat 5152 familjen från sina hem, enligt lokala myndigheter. Sjön Tanganyika i Burundi och floden Rusizi stiger ständigt, vilket som nu kan ha stora konsekvenser för lokalbefolkningen.

Under helgen hjälpte FN:s migrationsorgan IOM till att transportera 254 familjer från de drabbade regionerna Gatumba och Rukaramu till Sobel, där det finns ett läger för de drabbade. Ytterligare 383 familjer har fått hjälp med filtar, tvål och andra nödvändigheter.

Mer hjälp organsiseras just nu för att hjälpa de drabbade – men resurserna är knappa.

– Vi har inte tillräckligt stora resurser för att svara på de akuta behov som finns. Vi måste hjälpa fler att få tak över huvudet och annan nödhjälp. Hela den humanitära sektorn saknar tillräckliga resurser och behöver mer stöd för att svara på de växande humanitära kriserna, säger Michael Asima på IOM i Burundi.