Radar · Djurrätt

Volvo skippar läder i bilsäten

Volvos Tesla-utmanare Polestar 2 började säljas 2020, och har vegansk klädsel i sitt standardutförande.

Biltillverkaren Volvo elektrifierar fordonsflottan till 2030 – och fasar ut lädret i bilarnas inredning. Skälet är att konsumenter i dag bryr sig om djurens välfärd, enligt företaget.

Volvo annonserade i veckan att endast elbilar kommer att säljas år 2030, som en del i företagets planer på att bli koldioxidneutrala till år 2040. Även produktionen av läder skapar växthusgaser. Men skälet som anges till att företaget ska fasa ut materialet från bilarnas inredning har med djuren att göra, säger en talesperson för Volvo till Roadshow:

– Vi är medvetna om att konsumenter i ökad utsträckning efterfrågar läderfria material, på grund av djurhänsyn.

I dag används enligt företaget biprodukter från köttindustrin till sin läderinredning.

De läderfria sätena kläs med exempelvis plastmaterial och tyg. Det betyder dock inte att bilarna är veganska – produktionen innefattar bland annat lim där produkter från djur ingår, enligt Roadshow. Även ull förekommer som sätesklädsel.

Volvo är knappast först med att avveckla lädret från sina bilar. I fjol började Audi sälja en vegansk bil tillverkad i samarbete med Porsche. BMW-designern Henrik Fisker har gjort detsamma, och Tesla har sedan 2019 sålt en helt vegansk bil, rapporterar sajten Vegnews.