Radar · Miljö

Nya förslag från regeringens utredare: ”Nödvändiga steg mot fossiloberoende jordbruk”

En utredning lämnas in i dag, torsdag, till regeringen för betänkande.

Skatteåterbäring på diesel ska slopas på sikt. Parallellt ska ett jordbruksavdrag införas, som ska kompensera för den ökande dieselkostnaden. Det är två förslag i huvudförslaget som regeringens utredare Helena Jonsson presenterar på DN debatt i dag.

Regeringens utredare föreslår även en biopremie för rena biodrivmedel för att jämna ut priset till fossila drivmedel. Tanken är, skriver Helena Jonsson, att det ska fungera som en morot för att byta fordonsbränsle och därmed bli mer fossiloberoende.

Den klimatpremie som finns i dag för miljöfordon ska utökas och även omfatta aktuella arbetsmaskiner i jordbruket som drivs med el eller annat förnybart bränsle.’

Vidare föreslår Helena Jonsson att det befintliga gödselgas- och biogasstödet både förlängs och utökas med stöd för uppgradering och förvätskning av biogasen. Att röta stallgödsel ger positiva resultat, enligt regeringens utredare: mindre metanutsläpp från gödseln, biogas ersätter fossila alternativ och rötrester blir luktfria och lättare att hantera.

"Nödvändiga steg mot fossiloberoende jordbruk"

Sverige bör även som medlemsland i EU arbeta för att den ur klimatsynpunkt sämsta mineralgödseln beläggs med tullar. Bland förslagen nämns också att återvinningen av plast ska öka och möjligheter till investeringar i biogas på gårdsnivå.

Regeringens utredare konstaterar att visserligen bara ett fåtal procent av landets invånare ägnar sig åt aktivt jordbruk, men att det inte betyder att det är oviktigt i den moderna världen. Vi är beroende av av svenska jordbruksföretagare, liksom till stor del av bönder världen över, för vår matförsörjning. Klimatkrisen och pandemin har satt ljuset på hur viktigt det är med en egen produktion.

”Med de förslag som lämnas i betänkandet tas nödvändiga steg på vägen mot fossiloberoende jordbruk”, skriver Helena Jonsson.

Läs mer: ”Bönderna måste ta makten över fröerna”

Läs mer: Nodeep Kaur leder indiska bondeupproret: ”Mäktigt med solidariteten som är nu”