Radar · Nyheter

Män som äter växtbaserat pruttar mer – ”Tecken på frisk tarm”

Män som äter växtbaserat pruttar och bajsar mer, på grund av goda tarmbakterier, enligt en ny studie.

Män som följer en växtbaserad diet pruttar sju gånger mer jämfört med de som äter klassisk västerländsk kost, enligt en ny spansk studie. Men det är inget negativt – tvärtom – att prutta mer kan faktiskt tyda på ”goda” tarmbakterier, som bland annat skyddar mot tarmcancer och hjärtsjukdomar.

Det är sedan tidigare känt att fibrer i bland annat grönsaker, frukt och baljväxter kan mjuka upp avföringen. Men forskare vid Liver and digestive diseases networking biomedical research center i Barcelona, Spanien, ville mäta mer specifikt om det gjorde någon skillnad för tarmhälsan att äta växtbaserat, jämfört med att äta kött och mejeriprodukter.

För att ta reda på detta delades 18 friska män mellan 18 och 38 år upp i två grupper. Varje deltagare fick slumpmässigt följa en diet i två veckor. Antingen skulle de följa en så kallad medelhavsdiet, som huvudsakligen består av en riklig mängd grönsaker och spannmål, men där även fisk är tillåtet, eller så skulle de äta en västerländsk kost, med mycket kött och mejeriprodukter. När det gått två veckor fick männen, efter en kort paus, byta till den andra kosten under en lika lång period.

Reglerar blodsockret och skyddar mot tarmcancer

Under studiens gång fick männen bland annat registrera hur många gånger de pruttade per dag. De fick också samla in sin avföring och väga den med hjälp av en digital våg. Resultatet visar att de som äter mer växtbaserat pruttar upp till sju gånger mer om dagen, jämfört med de som äter animalier. Deras bajs väger också mer.

Forskarna ville också titta på hur stor mängd gas deltagarnas prutt innehöll, då det kan ha betydelse för hur hälsosam kosten är. För att mäta det fick samtliga deltagare äta en testmåltid med bönor, varpå man mätte efterföljande gasproduktion genom att sätta fast en ballong vid ändtarmen. Pruttet hos de som åt växtbaserat innehöll dubbelt så mycket gaser, jämfört med de som åt kött. Detta då gaser från växtbaserad kost främst består av luktfritt väte, metan och koldioxid som produceras av tarmbakterier när växtfibrerna jäser.

Resultatet visar att en växtbaserad kost kan ha flera fördelar för vår hälsa. Mer prutt och tyngre bajs – i kombination med en växtbaserad diet – är tecken på friska tarmbakterier och en frisk tarm, enligt Rosemary Stanton vid universitetet i New South Wales i Sydney.

Jäsande växtfibrer är kända som ”goda” tarmbakterier, då de frigör kortkedjiga fettsyror, vilket skyddar tjocktarmen mot cancer. De kan också absorberas i blodet, där de sänker kolesterolen och reglerar blodsockret, vilket kan skydda mot hjärtsjukdomar och diabetes.

”Vår västerländska idé om att prutt är ett tecken på att något är fel är helt falsk. Att prutta är ett tecken på en hälsosam kost och en hälsosam tjocktarm”, säger Rosemary Stanton till New Scientist.