Radar · Djurrätt

EU-parlamentet kräver handlingsplan mot djurförsök: ”Stark signal”

EU-parlamentet röstade nyligen igenom en resolution om att EU bör ta fram en handlingsplan med konkreta mål och tidsramar för att fasa ut alla djurförsök.

Enligt EU:s så kallade försöksdjursdirektiv ska alla försök på levande djur ersättas så snart det är möjligt. Men det saknas en konkret handlingsplan och miljoner djur dödas fortfarande för försök. Nu kräver EU-parlamentet att övergången till alternativa metoder påskyndas.  ”Jag tror att detta är startskottet för ett mer intensivt och riktat arbete från EU:s sida”, säger Peter Hultgren, sakkunnig i djurförsöksfrågor på Djurens rätt.

Det är i dag inom EU tillåtet att använda djur i försök i forskningssyfte, om inte andra metoder finns tillgängliga. I EU:s försöksdjursdirektiv, som antogs 2010, framgår det dock tydligt att unionens länder ska arbeta för att ersätta djurförsök och reducera antalet djur som används i försök, så långt det är vetenskapligt möjligt.

Men trots att det gått över tio år sedan direktivet antogs, har inte mycket hänt i praktiken. Det har saknats en tidsram för när övergången ska ske samt vem som ska ansvara över finansieringen av alternativa forskningsmetoder. Detta trots att opinionsundersökningar visar att 72% av EU:s vuxna befolkning vill att EU sätter tidsramar för att fasa ut djurförsök helt.

Vad gäller kosmetika är det sedan 2013 förbjudet att inom EU sälja kosmetika som är testat på djur. Men även där finns det undantag, som leder till att djur faktiskt används i försök för enbart kosmetiska ingredienser.

– Det är tillåtet att utsätta djur för svårt lidande i samband med forskning och säkerhetstester och det enda sättet att få bukt med det är att på allvar börja fasa ut djurförsöken genom att anta handlingsplaner, sätta deadlines och satsa mer pengar på djurfri forskning, sa Peter Hultgren, sakkunnig i djurförsöksfrågor på Djurens rätt, till Syre tidigare i år.

EU-parlamentet: ”Anta handlingsplan med konkreta mål”

Men nu tar EU-parlamentet ställning för att övergången till ett djurförsöksfritt EU ska påskyndas. Under onsdagen röstade parlamentarikerna igenom en resolution som uppmanar EU-kommissionen att ta fram en handlingsplan med konkreta mål och tidsplaner för att användningen av djur i forskning ska fasas ut. Enligt resolutionen, som antogs med en klar majoritet (667 för, 4 emot), bör det också tillsättas medel för en snabb och säker utveckling av alternativa metoder samt för att utbilda forskare i djurfri forskning.

– Jag tror att detta är startskottet för ett mer intensivt och riktat arbete från EU:s sida och utan att vara för optimistisk vill jag ändå mena att detta innebär att vi under vår livstid kommer att få vara med om en nedrustning av djurförsöken, säger Peter Hultgren.

Parlamentsledamöterna tillägger dock att det fortfarande kan finnas områden där det finns behov av djurförsök, exempelvis för vetenskaplig insikt om vissa sjukdomar, där det saknas alternativa metoder. Om så är fallet är det dock ett krav att djuren ska skyddas från onödigt lidande, enligt parlamentarikerna.

EU-parlamentets resolution är inte bindande för EU-kommissionen men är ett tydligt ställningstagande, som kan påverka kommissionens ställning i frågan.

– Jag tolkar det som att Europas politiker inte är nöjda med de resultat som försöksdjursdirektivets regler har gett. Flera av dem har argumenterat för att minskningen av djurförsök inte är tillräcklig under debatten i parlamentet och nu har de skickat en stark signal till kommissionen att mer måste göras, säger Peter Hultgren.

Läs mer:

EU:s kemikaliemyndighet föreslår nya djurtester på kosmetika: ”Oärligt system”

Okänt öde för djur i stoppat skräcklabb

Regeringen vill ta fram plan för att begränsa djurförsök