Radar · Miljö

Förskolor minskade farliga kemikalier

Skadliga ämnen kan finnas i gamla leksaker och vilmadrasser, visar analyser som gjorts på förskolor i Stockholms stad.

Åtgärder för att rensa ut farliga kemikalier på tre förskolor i Stockholm har givit effekt, visar en studie från IVL Svenska miljöinstitutet. Nu är förhoppningen att förskolor i fler kommuner ska ta efter.

Tillsammans med Stockholms stad har IVL Svenska miljöinstitutet undersökt om det går att minska halterna av hälsoskadliga kemikalier i tre olika förskolor i kommunen – med framgång.

I plast och gummiprodukter används ofta mjukgörare och flamskyddsmedel av ämnen som kallas ftalater och organofosfater. Dessa kan bidra till ökad förekomst av astma och allergier hos barn, säger Sarka Langer, projektledare och forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet i ett pressmeddelande:

– Det vi kunde se var att halterna av dessa ämnen minskade kraftigt när åtgärder sattes in.

Forskarna kartlade först vilka ämnen som fanns på förskolorna, med fokus på möbler, leksaker och bygg- och inredningsmaterial. Genom att jämföra kemikaliebelastningen före och efter att material och föremål som innehåller vissa ämnen rensades ut kunde man se effekten av åtgärderna.

Byggmaterial viktigast

Det visade sig att halterna av ämnena halverades med ”kemikaliesmarta” åtgärder. Störst effekt hade val av byggmaterial, något som kunde testas i och med att en av förskolorna byggdes om och en var helt nybyggd.

– Ombyggnationen gav en större effekt än att fasa ut föremål och material. Det visar att byggmaterialet har stor påverkan på kemikaliebelastningen i innemiljön, säger Sarka Langer.

Redan innan åtgärderna låg barnens exponering under tio procent av det värde som angett som ett tolerabelt dagligt intag av ämnena.

Resultatet är glädjande, anser Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd för Miljöpartiet i Stockholms stad.

– Det visar att reglering av farliga kemikalier, utrensning av vissa föremål, och vårt arbete med att ställa kemikaliekrav på både byggmaterial och verksamhetsrelaterade material i förskolemiljö, har gett önskad och mätbar effekt. Vi hoppas att projektet kan tjäna som ett nationellt exempel på lyckat kemikaliearbete i förskolor och ge vägledning till andra svenska kommuner, säger hon.

Ftalater och andra mjukgörare

Viss plast i sig är väldigt hård och därför tillsätts mjukgörare. De kan utgöra så mycket som hälften av hela materialet.
Ämnesgruppen ftalater har varit vanliga som mjukgörare, men flera av dem har visat sig kunna påverka reproduktionen och vara hormonstörande. 
Andra ämnen har börjat användas, men de kan fortfarande finnas i exempelvis mjuka plastleksaker, golv, haklappar, stövlar och vaxdukar.
Källa: Vägledningen Kemikaliesmart förskola (Stockholms stad 2020)

Flamskyddsmedel

Flamskyddsmedel används för att försvåra antändning och hindra spridning av brand i exempelvis textilier, möbler, skumgummi och elektronik.
Organofosfater är en grupp ämnen som används i bland annat flamskyddsmedel, golvpolish och bekämpningsmedel.
Många flamskyddsmedel är svårnedbrytbara och kan därför lagras i människokroppen över tid. En del är cancerframkallande eller misstänks vara hormonstörande. Andra kan skada hjärnan och nervsystemet.
Andra sätt att skydda föremål och möbler från brand är att använda nya typer av material, eller klassiker som ull.
Källa: Vägledningen Kemikaliesmart förskola (Stockholms stad 2020)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV