Radar · Miljö

Greta Thunberg utklassar politiker i klimatrapporteringen

Greta Thunberg håller presskonferens.

Greta-effekt. Så förklaras att rapporteringen om klimatet nära nog fördubblades under 2019 jämfört med året innan.

Över 150 000 artiklar skrevs om klimatet under fjolåret som kan beskrivas som ett medialt genombrott för klimatfrågan. För första gången var klimatet den fråga som behandlades i allra flest artiklar, enligt en ny rapport från Vi-skogen.

Svenska Dagbladet var den tidning som skrev allra flest klimatartiklar, med närmare 3500 artiklar. Expressen, som mer än fördubblade sin rapportering, kommer på andra plats.

Nu befarar Vi-skogen att coronakrisen kan bryta utvecklingen. Fram till mitten av april i år hade 360 000 artiklar om coronapandemin hunnit publiceras i svenska medier – mer än dubbelt så många som skrevs om klimatet under hela 2019.

– Hur året utvecklas och hur coronakrisen kommer att påverka klimatet, återstår att se. Det är nu viktigare än någonsin att svenska medier fortsätter bevaka klimatfrågan, i Sverige och globalt, säger Eva Åberg, verksamhetschef på Vi-skogen.

Den person som förekom överlägset mest i klimatrapporteringen är aktivisten Greta Thunberg. Hon nämns i nästan 19 000 artiklar, medan statsminister Stefan Lövfen (S) som är tvåa nämns i drygt 6000 artiklar. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) kommer först på tredje plats.

Syre skrev under fjolåret 1234 artiklar om klimatet, nästan lika många som kvällstidningen GT, trots att Syre under det första halvåret endast kom ut två dagar i veckan.