Radar · Miljö

Rapport: Grön omställning är det bästa för ekonomin

Att satsa stora pengar på att rädda flyget under och efter pandemin är lite som att kasta pengar i sjön.

Coronapandemin kommer ha stora konsekvenser för ekonomin. I en ny rapport konstaterar flera framstående ekonomer att gröna omställningsalternativ är det som kommer vara det mest hållbara både för världsekonomin och planeten.

Studien, som genomförts av flera välkända ekonomer via Oxfords universitet, är den första som kopplar samman coronapandemins ekonomiska åtgärder med klimatsatsningar.

Ekonomerna har tittat på 700 styrmedel med syfte att stimulera ekonomin sedan 2008 och intervjuat 231 experter från centralbanker, finansministerium och tankesmedjor runt om i världen, skriver Supermiljöbloggen.

Forskarnas slutsats är, baserat på dessa tidigare exempel och intervjuer med många kunniga personer från olika relevanta sektorer, att långsiktiga och klimatvänliga alternativ inte bara har en positiv effekt för att stoppa klimatkrisen. Dessa hållbara lösningar har också en överlägsen, positiv effekt på ekonomin.

Långsiktiga lösningar ekonomiska

Samtidigt konstaterar forskarna bakom rapporten att stödpaket för flyget är en nitlott för ekonomin. Minskat resande under pandemin har däremot varit en stor vinst för miljön – därför är det mer logiskt och långsiktigt, både för ekonomi och klimat, att satsa på gröna omställningsalternativ istället för att rädda någonting som ändå inte kommer stabilisera ekonomin på sikt.

Att omskola arbetare inom grön teknik och utbyggnad av grön infrastruktur är några exempel som enligt studien ger en positiv effekt på ekonomin.

– Vissa av förändringarna vi tvingats till av pandemin, som exempelvis mer hemmaarbete och mindre resande, har oavsiktligt gett oss en lockande skymt av hur en framtid med tystare, renare gator och mindre stressande pendling kan se ut. Att stötta dessa förändringar genom ökade investeringar i elfordon såväl som koldioxidneutrala och energismarta hem är mycket förståndigt ur både en ekonomisk och miljömässig synvinkel, säger Ajay Gambhir, medförfattare till studien och forskare vid Imperial College London, enligt Supermiljöbloggen.