Radar · Nyheter

Omkring 60 personer drunknade på Medelhavet när båt sjönk

Migranter på en gummibåt i havet utanför Libyens kust.

Antalet omkomna när en båt med migranter kapsejsade utanför Tunisiens kust beräknas till omkring 60, enligt tunisiska Röda halvmånen. Senare uppskattades nära 70 personer ha omkommit. De allra flesta av personerna ombord kom från Bangladesh.

Bilal, en 30-årig bangladeshisk lantbrukare, berättar hur han varit på resande fot i ett halvår. Efter tre månader i ett förvar i Libyen erbjöds han en plats på båten av en flyktingsmugglare som kallar sig Good Luck.
Biljetten kostade motsvarande drygt 60 000 kronor.

– Han sa att vi skulle få ett bättre liv, och vi trodde honom. Jag är säker på att de flesta människor som han skickar iväg dör, säger Bilal till AFP.

Simmade hela natten

De totalt 75 migranterna hade rest från Libyens nordvästra kust i torsdags kväll och var på väg mot Italien. Överlevande berättar att de under resans gång flyttats över till en betydligt mindre och ostadigare farkost.
Enligt den 21-årige egyptern Manzour sjönk båten nästan direkt.

– Vi simmade hela natten, säger han till AFP.

Omkring sig såg Manzour hur andra passagerare drunknade. De kom bland annat från Marocko, Egypten och Tchad, och återfanns i vattnet under fredagen.

En av fyra dör

Efter flera timmar på havet kunde 16 av migranterna räddas av tunisiska fiskare, och kustbevakningen förde dem iland.

Om de tunisiska fiskarna inte hade sett dem så hade vi inte haft några överlevande, och vi hade aldrig fått reda på att båten sjunkit, säger Mongi Slim från Röda halvmånen till AFP.

De överlevande har nu 60 dagar på sig att besluta om de vill stanna i Tunisien, återvända hem eller söka asyl genom UNHCR.

FN:s flyktingorgan har kallat Medelhavet ”världens dödligaste havsöverfart”. En av fyra migranter som försökt sig på resan har drunknat under 2019 års fyra första månader.