Glöd · Debatt

Panelen: Vilka är de viktigaste frågorna för dig i EU-valet?

Om lite drygt två veckor är det dags för val till Europaparlamentet. Vilka är de viktigaste frågorna för dig i EU-valet?

– Klimat och miljöfrågor, social hållbarhet, solidaritet med omvärlden och hur EU ska förhålla sig till mänsklig rörlighet.

Nina Bendahl, 50 år, läkare med intresse för odling och migrationsfrågor, Vinslöv

– Skattefiffel och skatteplanering. Det förskingras cirka 1 000 miljarder euro varje år enligt EU-kommissionen. EU:s medborgare behöver per capita alltså pytsa in cirka 20 000 kronor varje år för att fylla gapet. Det är ohållbart och därför måste EU införa miniminivåer på kapitalbeskattning, ta i med hårdhandskar mot skattefiffel och skattebrott och stävja möjligheten till aggressiv skatteplanering.

Robin Al-Salehi, 23 år, hållbarhetsförvaltare, Uppsala

– Den viktigaste frågan är utan tvekan flyktingpolitiken. EU har bidragit till en stark militarisering av EU:s gräns som riktar in sig mot civila på flykt. Det är barbariskt. I dag verkar det tyvärr finnas stor uppslutning kring det projektet i parlamentet. En viktig fråga där det kan finnas mer rum att påverka är att luckra upp det immateriella ägandet, som med upphovsrättsskärpningen med memförbudet förvärrats under perioden.

Isak Gerson, 27 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm