Radar · Nyheter

Nyhetssvepet 3–9 maj 2019

Fängelsedomen mot den omtvistade WikiLeaks-grundaren har rört upp starka reaktioner.

3/5 På totalt 72 timmar tvingades över 250 flyktingar och migranter tillbaka till Libyen efter att ha påträffats till havs. Många av de sårbara personerna hade samma skyddsbehov som en annan grupp som tidigare under veckan evakuerats till Italien men istället är de nu tillbaka i fångenskap i Libyen, skriver Läkare utan gränser.

Åkesson och Björklund på debatturné

3/5 Liberalernas partiledare Jan Björklund ska åka på gemensam debatturné med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför EU-valet, berättade de på en gemensam presskonferens. Syftet är att debattera politik mellan två partier som anser sig stå långt ifrån varandra.

FN: Julian Assanges straff oproportioneligt

3/5 Experter från FN begär att Julian Assange ska släppas fri från fängelse och riktar kritik mot den brittiska regeringen som de menar kränker hans mänskliga rättigheter. WikiLeaks-grundaren dömdes till 50 veckors fängelse för att ha brutit mot villkoren kring sin borgen för sju år sedan, när han istället sökte politisk asyl på Ecuadors ambassad. Nu säger FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt fängslande (WGAD) att de är djupt bekymrade över det enligt dem ”oproportionerliga straffet” som Assange fått för att ha brutit mot borgen, något de hävdar är en ”mindre överträdelse”, skriver The Guardian.

Katten Bus kom hem efter tio år

3/5 Efter tio år borta från hemmet kom katten Bus hem, efter att Uppsala katthem hittat henne. ”Jag kunde nästan inte prata, jag blev helt paff”, säger Anna Stafberg om känslan när samtalet kom från Uppsala katthem till P4 Uppland.

Flera palestinier döda när konflikten trappas upp 

4/5 Hundratals missiler avfyrades mot Israel från Gazaremsan på lördagen, enligt uppgifter från den israeliska militären. Attacken på lördagen följde efter en attack i samband med protester på fredagen, då fyra palestinier dödades av israelisk militär, skriver DN. Gazas hälsodepartement uppger även att omkring 50 personer skadades i samband med protesterna. Under lördagen svarade Gaza med luftangrepp och över 250 missiler avfyrades och flera personer skadades enligt israelisk polis. Israel svarade på attacken genom nya angrepp som dödade bland annat en gravid kvinna och hennes barn. 17 personer ska också ha skadats, enligt nyhetsbyrån AFP.

Palestinier inspekterar ett förstört sovrum efter att en israelisk missil nattetid träffat en byggnad i Beit Lahiya på norra Gazaremsan
Palestinier inspekterar ett förstört sovrum efter att en israelisk missil nattetid träffat en byggnad i Beit Lahiya på norra Gazaremsan. Båda sidor har drabbats. Foto: Fabian Khalil Hamra/AP/TT

USA ska straffas med klimatavgift

5/5 Miljöpartiet vill att USA ska straffas med en klimatavgift. Amerikanska varor ska beläggas med en avgift då landet enligt MP:s språkrör Per Bolund smiter ifrån sitt klimatansvar. President Trump har tidigare meddelat att USA ska dra sig ur Parisavtalet nästa år, skriver SvD. Bolund tycker att USA måste betala för den skada man orsakar. EU:s industri betalar för sina utsläpp av koldioxid genom att de är en del av unionens system för handel med utsläppsrättigheter. MP:s nya förslag innebär att länder som inte vill vara med i det globala avtalet för klimatet ska straffas genom att EU lägger en klimatavgift på varor som importeras från dessa länder, däribland USA. ”Just nu konkurrerar europeiska företagare mot amerikanska som inte investerar i miljarder i omställning. Det är inte acceptabelt”, säger partiets toppkandidat i EU-valet, Alice Bah Kuhnke.

Säpo vill inte ha terroråklagare i EU

5/5 Säkerhetspolisen vill inte ha en europeisk åklagarmyndighet som arbetar mot terrorism, rapporterar Ekot. Säpo säger sig se stora risker i att låta en terroråklagare ta över utredningar och begära in underrättelseinformation från nationella myndigheter.

Resultat i lokalvalet ogiltigförklarat

6/5 Det blir nyval i Istanbul, erfar Ekot. Efter de turkiska lokalvalen, som i Istanbul vanns av oppositionen och inte en kandidat från Erdogans regeringsparti AKP. Efter att först ha accepterat valet krävde även presidenten omval efter att det högernationalistiska MHP gått up och sagt att de inte godkände valet. ”Inga val görs om när AKP vunnit men när de förlorar ogiltigförklaras valresultatet” kommenterade en turkisk 
människorättsaktivist.

Extremt högerextremt parti i danskt val

6/5 Det danska partiet Stram Kurs kommer få ställa upp i valet till Folketinget, berättar SR Ekot. Partiets ledare Rasmus Paludan har vid flera tillfällen anordnat demonstrationer i områden där många muslimer bor. Under några av demonstrationerna har han tagit med sig en koran som han bränt upp. Våldsamheter utbröt för några veckor sedan när motdemonstranter ingrep, varpå partiet förbjöds att demonstrera i delar av Köpenhamn. Partiet vill utvisa alla som inte är danska enligt deras standard och förbjuda islam. Det är nu klart att partiet, efter att ha samlat de 20000 underskrifter som krävs, får ställa upp i det kommande valet till Folketinget.

”Samtliga bakom påskdåden gripna eller döda”

7/5 Säkerhetstjänsten i Sri Lanka har antingen dödat eller gripit samtliga jihadister som stod bakom påskhelgens självmordsbombningar då 257 människor miste livet, enligt landets nytillträdde polischef Chandana Wickramaratne.

Macron firar två år som president

7/5 Den 7 maj 2017 valdes Emmanuel Macron till Frankrikes president. Han kom in som en orkan i den franska politiken och utlovade att varken representera högern eller vänster, skriver Svenska Dagbladet. På tvåårsdagen har det politiska reformpaketet satts på is. På Paris tårgas syntes tårgas och en vandaliserad triumfbåga.

Iran vill dra sig ur delar av kärnavtalet

8/5 Iran meddelar nu att de delvis kommer dra sig ur kärnavtalet, som ingicks 2015. Detta efter att USA drog sig ur i maj förra året. Irans utrikesminister Javad Zarif kommer i ett brev till EU:s utrikeschef Federica Mogherini skriva ner de tekniska och ekonomiska detaljerna kring beslutet. Iran försäkrar också att de inte lämnar avtalet helt, utan bara delvis. I USA ses draget som ett tecken på att avtalet inte längre är värt att hålla fast vid – något som Trump hävdat sedan han själv beslutade att bryta det. Irans president Hassan Rouhani har sedan dess känt press att svara på USA:s tillbakadragande, skriver The Guardian.

Två svenska diplomater utvisas

8/5 Ryssland utvisar två svenska diplomater som svar på att Sverige har nekat till att utfärda nya diplomatvisum för ryska diplomater, rapporterar Ekot efter ett avslöjande från Expressen. Sverige har även nekat att förlänga ett diplomatvisum som redan utfärdats. Svenska UD vill inte förklara varför, men har tidigare angett att man har haft goda anledningar.

Gränskontrollerna förlängs igen

9/5 Precis som det var väntat förlänger regeringen de inre gränskontrollerna med sex månader, rapporterar Ekot. Det kommer sannolikt inte vara sista gången de blir förlängda. Enligt inrikesminister Mikael Damberg är en av anledningarna till att det enligt honom och regeringen är nödvändigt att förlänga kontrollerna att bevakningen av EU:s yttre gräns inte fungerar. Förlängningen gäller från den 12 maj till den 11 november.

Källa: TT om inget annat anges.