Radar · Nyheter

Identitetskränkande testosterontester

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) får nu kräva hormonbehandling för kvinnliga idrottare som har vad de anser är för höga nivåer av testosteron. Identitetskränkade och ett ifrågasättande av kvinnokroppen, menar RFSL.

En av de som anses ha för höga värden av testosteron är den hyllade sydafrikanska löparen Caster Semenya som nu måste genomgå hormonbehandling för att få fortsätta tävla i löpning på 800 meter. I Sydafrika sände radion i timmar efter beslutet som kallats både rasistiskt och kvinnofientligt, skriver DN.

– Ska alla ha samma längd, samma skor, samma kläder? Se på formel 1 – ska alla köra med exakt samma bil? Det är medicinskt bevisat att hon är kvinna och hon ska tävla mot andra kvinnor, säger idrottstränaren Rossouw Hermie till DN.

Enligt Världsläkarorganisationen (WMA) bryter det mot medicinsk etik och de uppmuntrar läkare att inte delta i testerna. Mathilda Piehl, sakkunnig inom idrott och hbtq-frågor på RFSL, menar att idrotten hamnar i en parallell verklighet där de mänskliga rättigheter saknar relevans:

– Det har i rapporteringen kring Semenya pratats om ”normala kvinnor”. Sättet som Caster Semenya har hängts ut på och hennes kropp dissekerats på offentligt är en grov integritetskränkning, ska idrottare behöva oroa sig för detta?