Radar · Nyheter

Mobiltittande som sabbar relationer
– phubbing

Mobilanvändande kan sabba relationer.

Terapeuter och sexologer möter allt oftare klienter där mobilen har blivit till ett problem i relationen. Forskning visar också att konflikter uppstår när någon tittar mer på mobilen än sin partner.

Begreppet phubbing, som till exempel används inom forskning i USA, är en sammanslagning av två engelska ord:

Phone som betyder telefon och snub som kan översättas med att ignorera. Det här är helt enkelt ett fenomen som handlar om att ignorera en person och istället ge sin uppmärksamhet till en mobiltelefon. Med möjlighet till hela det insugande registret av film- och bildupplevelser. Och bekräftelse. I form av till exempel gilla-markeringar.

Vi är nog många som har fått ett entonigt, för att inte säga ointresserat, svar tillbaka från någon med den moderna tidens bild- och textlåda i näven. Och vi kanske själva har gjort omgivningen irriterad genom att helt gå upp i vår så lockande skärm. 

Forskare konstaterar att mobilen saknar motstycke i historien när det handlar om att kunna dra till sig vår uppmärksamhet. Och den stimulerar så många av våra sinnen, direkt och starkt. Utan att kräva något tillbaka. Ja, förutom att ladda batteriet och betala räkningen. Sen finns det en annan typ av forskning som har intresserat sig för hur mobilen skulle kunna orsaka saker som hjärntrötthet och ett alltför splittrat sinnelag men här håller vi oss till fenomenet phubbing.

Phubbing leder till konflikter

I en studie från 2016 undersökte den amerikanske forskaren James Roberts 145 vuxna och kom till exempel fram till att phubbing var anledning till flera konflikter, en känsla av otillfredsställelse med sitt eventuella parförhållande och livet i stort, plus en högre grad av depression. 

James Roberts konstaterar att vi verkar vara villiga till att offra precis allt för vår så kallat smarta telefon. Om vi kör bil och använder mobilen samtidigt, riskerar vi både andras och vårt eget liv. Många av oss fortsätter att köra sina relationer i botten till förmån för mobilen, inklusive jobbet – arbetstagares användande av sociala medier på arbetstid ser många arbetsgivare som ett stort problem. Allt det här sammantaget är klassiska tecken på beroende i stil med alkoholism, enligt den här forskaren.

Avtal om mobiltittande

Men den som känner sig träffad, på den ena eller anda sidan av skärmen – vad går att göra åt det här? Det finns parterapeuter och sexologer som rekommenderar att göra avtal med varandra om en tillåten tidszon för mobiltittandet. Det kan till exempel röra sig om att inte få hålla på med apparaten mellan vissa klockslag. 

Då gäller det att även se till att aviseringsljud om sådant som andras gilla-markeringar på sociala medier är avstängt. Annars blir det lätt till ljud som sätter igång en betingad reflex a´la Pavlovs hundar (Pavlov var banbrytande inom forskning på hur till exempel ljud kan stimulera matreflexer hos hundar, red anm). Ett annat tips är att hänga en påse i hallen och se till att mobilerna hamnar där avstängda. Och kanske kan mobilfria morgnar och kvällar få samlivet att spraka igen, om det nu skulle vara i behov av lite mer uppmärksamhet. 

Om inget av det här ovan nämnda hjälper – ja, då kanske det är dags att söka professionell och luttrad hjälp. Eller gå över till en liten maskin som inte kallas för smart i reklamen.