Glöd · Debatt

Värm dig i höststormen utan fjädrar och dun

Anders Wiklund/TT | Sandra Lublinn tycker att vi ska använda jackor med syntetmaterial istället för dunjackor.

DEBATT Nu när varningen om höstens första storm har lagt sig börjar det bli hög tid att skaffa en ordentlig höstjacka. Men har du egentligen koll på vad du som konsument köper? Många höst- och vinterjackor innehåller dun och detta kommer till största del från andfåglar som ankor och gäss.

Fjädrar och dun tas från fåglar på två sätt; dels genom plockning av levande fåglar, dels efter slakt av djuren. Genom att plocka varje fågel flera gånger går det att få ut mer dun per fågel jämfört med att bara använda slaktdunet. Dessutom sparar företagen pengar på att slippa rengöra dunet och det anses hålla högre kvalitet om det kommer från levande fåglar än om dunet plockats efter slakt. Detta sker även inom Europa trots att plockning av levande fåglar strider mot både EUs direktiv och Europarådets konvention för djur i livsmedelsproduktion.

Att istället ta dun från döda fåglar är dock inget bättre alternativ. Fåglar som utnyttjas för produktion kan utsättas för smärtsamma ingrepp innan de slaktas, och fåglarna har dessutom inte möjlighet att utföra ett naturligt beteende vilket leder till bland annat benproblem, kannibalism och sjukdomar.

Det finns i dag många jackor med syntetmaterial och även polyester och bomull kan användas som foder i jackor. Syntetmaterial förlorar inte, till skillnad från dun, sin isolerande egenskap när det tvättas och blir blött. Genom syntet undviks också allergirisken som är stor vid användandet av dun och fjäderprodukter.

Var en medveten konsument och välj en höstjacka utan dun. På så vis kan du hålla dig varm i nästa höststorm utan att bidra till att fåglarna far illa.