Radar · Nyheter

May under press trots brexitseger

Trycket är hårt på Storbritanniens premiärminister Theresa May. Hennes brexitförslag passerade parlamentet med ett nödrop och en av hennes ministrar har valt att avgå på grund av utträdesprocessen.

Amerikanska strafftullar gör framtidsutsikterna osäkra för den brittiska industrin, utan ett EU-medlemskap att falla tillbaka på.

Samtidigt såg det länge ut som om Theresa May skulle få se sitt lagförslag om brexit nedröstat sedan kritiker i det egna partiet sagt sig vilja se det falla till förmån för en ”mjukare” uppgörelse med Bryssel. I det senare förslaget skulle det brittiska parlamentet få större makt över processen.

– Förslaget är varken praktiskt, önskvärt eller lämpligt, sa David Davis, kritisk brexitminister, i ett tal i parlamentet.

May kunde emellertid pusta ut när underhuset godkände förslaget med röstsiffrorna 324–298. Men trycket kvarstår och premiärministern valde att öppet konfrontera det nya, ”mjukare” brexit-förslaget.

– Vi måste tänka över vilket budskap parlamentet vill skicka till EU den här veckan, sa May till nyhetsbyrån AFP.

Och tiden är knapp: i oktober reser premiärministern till Bryssel med förhoppningen om att ha en färdig uppgörelse med EU med sig hem som tung politisk seger. Men redan innan debatten gick av stapeln i parlamentet avgick Phillip Lee, minister vid justitiedepartementet, i protest och lovade att rösta mot Mays förslag.

– Om jag i framtiden vill se mina barn i ögonen och sanningsenligt säga att jag gjorde mitt bästa för dem, kan jag inte med gott samvete stödja att landets utträde ur EU sker så här, skrev Lee på Twitter.