Radar · Nyheter

Forskare om FN-mötet: ”En förtroendeskapande åtgärd”

Björn Larsson Ask/SvD/TT | Peter Wallensteen, senior professor vid Uppsala universitet, tror att Backåkramötet ska betraktas som en förtroendeskapande åtgärd för säkerhetsrådet.

Säkerhetsrådets informella möte på den svenska landsbygden tycks ha löst upp en och annan knut, enligt professor Peter Wallensteen.
Ett samlat uttalande var mer än han hade väntat sig.

– Det är verkligen en framgång att de gör ett gemensamt uttalande. Det viktiga är just att säkerhetsrådet ställer sig bakom generalsekreterarens insats i Syrien, säger Peter Wallensteen, senior professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, till TT.

– Det är mycket mer än vad man hade kunnat vänta sig av ett sådant här möte. Klart oväntat och väldigt positivt.

Wallensteen såg i utgångsläget mötet på Dag Hammarskjölds gård Backåkra som en ”förtroendeskapande åtgärd”, en chans för säkerhetsrådet att återupprätta förtroendet efter flera veckors tvister och förlamande oenighet.
I det gemensamma uttalandet efteråt skriver rådet att de är överens om att det ”är dags att återskapa och stärka dialogen och hitta en konstruktiv dynamik” och att mötet i Backåkra var ”ett steg i den riktningen”.

Därtill är de överens om att återuppta den humanitära situationen, samt att användning av kemiska vapen är oacceptabelt.

– Tydligare än så blir det inte från dem, men det innebär ändå att det har skapats någon slags samarbetsklimat genom den här erfarenheten att komma bort från New York, sitta i en annan miljö och träffas på det informella sättet, säger Peter Wallensteen.

– Det verkar ha blivit en annan dynamik där de faktiskt kunnat samtala.

TT: En framgång även för Sverige?

– Det tycker jag. Att vi har kunnat skapa den miljö som gör det möjligt för de här personerna att nå fram till varandra på ett konstruktivt sätt.

Inför en föreläsning i Uppsala som FN:s generalsekreterare António Guterres skulle hålla efter Backåkramötet fick Wallensteen tillfälle att hälsa på portugisen.

– Han såg riktigt upplivad ut. Det har nog varit mer än även de kunnat vänta sig.

I och med att säkerhetsrådets permanenta medlemmar har vetorätt har överenskommelser om Syrien gått i stöpet, gång på gång, i flera års tid.

Frågan är hur många steg säkerhetsrådet behöver ta från att formulera ett gemensamt uttalande till att nå en konkret överenskommelse för att få stopp på kriget i Syrien.

– Det här går tillbaka till ländernas huvudstäder och det är ytterst de som avgör vad de ska göra. Men det är i alla fall ett positivt inslag i de här ganska komplicerade processerna, säger Peter Wallensteen.

– Det är vad som behövs när det är så mycket negativa nyheter, äntligen någonting som tyder på att det kanske finns lite förnuft och konstruktivt tänkande ändå.