Radar · Nyhet

Studenter presenterade ideér för återbruk i Göteborg

I projektet Re:challenge, som Syre Göteborg tidigare skrivit om, har 30 studenter arbetat med att ta fram idéer för hur göteborgarna enklare kan återbruka, återanvända och återvinna sina prylar. Projektet har pågått sedan i höstas och igår presenterades resultaten.

Projektet Re:challenge har drivits av Miljöbron på uppdrag av Göteborgs stad, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen. Inför presentationerna ringde Syre Göteborg upp Frida Edstam, teknisk design-student vid Chalmers, vars grupp har tagit fram ett förslag till återbruks- och aktivitetscentrum i Bergsjön. Hon har fått  många positiva reaktioner från omgivningen.

– Folk tycker att det är intressant och spännande, både mina gamla släktingar och vänner i min ålder. Det känns som att det här är något som behövs.
Samtidigt är återbruk ett nytt begrepp för många, vilket gruppen har behövt väga in i sitt förslag kring centret i Bergsjön.

– I praktiken vet folk vad återbruk är, men i teorin är det någon som inte så många känner till. Så vi tror att det kanske inte är det som kommer att locka människor till en början, utan man får titta på vad folk behöver i nuläget och sen introducera återbruk.

De tror också på att medskapande är en viktig faktor i den här typen av projekt.

– Det är viktigt att det är något som invånarna i Bergsjön känner att de har användning av. De ska vara inkluderade i hela processen. Vi har lagt fram förslag på hur man ska kunna jobba tillsammans med invånarna i området.

Frida Edstam tror att Göteborg har goda möjligheter att bli en mer återbrukande stad.

– Kommunen har många spännande initiativ, det bubblar och händer mycket. Just nu kanske majoriteten av invånarna inte är så bekanta med återbruk, men när man pratar om det blir folk väldigt positiva. Det pratas ju mer och mer om miljö och klimat och det här kan vara en lösning för att konsumera mindre.