Energi · Kultur med Nike

Kultur i jul

Under jul och nyårshelgerna kanske det finns lite extra tid för kulturella upplevelser. Här är Nikes bästa tips för lediga dagar.

På teve:

Allt medan stjärnorna föds och dör
En film om Dag Vag. K-special. SVT2, 22/12 kl 20.00

Nötknäpparen
Klassikern som modern gatusaga, med nyskriven musik av bl.a. Anna Ternheim blandat med Tjajkovskijs kända musik. SVT2, 23/12 kl 20.00

Bergmanåret 2018
Nästa år är det hundra år sen Ingmar Bergman föddes. Öppningsfilmer 25/12: Fanny och Alexander. SVT2 och SVT Play
kl 16.30–21.30 och Ingmar Bergman på Fårö – filmen och livet SVT2, 21.30.

Fröken Frimans krig IV
I jul inleds den sista säsongen. Om arbetarrörelsens frammarsch och kvinnornas kamp för jämställdhet och rösträtt. SVT1, 25/12 kl 21.00.

Eran – punk i tre delar
En dokumentärserie om människorna, musiken och politiken 1976-84. En resa i tiden, till ett Sverige i förändring. Intervjuer och musik. SVT1, 28/12 kl 21.00, samt 2/1 och 8/1.

Rock Islandica – the rock and pop saga of Iceland
Ett program om den isländska musikens utveckling, från 800-talets musik på ön, till dagens världskända egna musikspråk. SVT2, 29/12 kl 20.00

Bron IIII
På nyårsdagen inleds den sista säsongen av Sveriges mest framgångsrika tv-serie nånsin. Temat för säsongen är identitet. SVT1, 1/1 kl 21.00.

Dag Vag på K-special 22 december. Foto: Lars Pehrson/TT

Axplock film på teve:

Den franske löjtnantens kvinna
Regi: Karel Reisz. SVT2, 22/12 kl 21.45.

Hotell
Regi: Lisa Langseth. SVT1, 23/12 kl 22.15.

En man som heter Ove
Regi: Hannes Holm. SVT1, 26/12 kl 20.00.

Anna Karenina
Regi: Joe Wright. SVT1, 29/12, kl 22.00.

Dracula Untold
Regi: Gary Shore. SVT1, 1/1 kl 22.50.

Min pappa Toni Erdmann
Regi: Maren Ade. SVT2, 7/1 kl  21.15.

Anna Karenina

På radio:

Svenska ikoner
– Hasse & Tage
P4, 24/12 kl 12.03.

Svenska ikoner
– Bo Widerberg
P4, 25 och 26/12 kl 11.03.

Allvarligt talat
Marianne Lindberg de Geer och Bob Hansson svarar på publikens frågor. P1, 26, 28, 30/12, samt 1/1 kl 14.30.

Karin Rehnqvists
mäktiga rop
Dokumentär om en av Sveriges främsta tonsättare och första kvinnliga professor i komposition. P2, 17/12
kl 14.00.

#Dokupodd 2017
En nedladdningsbar poddfest på SRs hemsida med samlade berättelser från året som gått, om brott, politik, utomjordingar, hemligheter, spådomar, historia och kärlek.

Vinter i P1
Lyssnarnas åtta favoriter bland sommarvärdarna gör nya program om angelägna frågor varje dag 25/12– 1/1, kl 13.00. Poddversion kl 07.00.

Never let me go
Boken av nye Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro går som radioföljetong 4/12–8/2 i P1 kl 11.35 och 19.35
varje dag.

Tonsättaren Karin Rehnqvist. Foto: Sveriges Radio

På bio:

120 slag i minuten
Politik och passion i 90-talets Paris. Stödgruppen för personer med aids, Act up, gör slagkraftiga aktioner och protester mot läkemedelsföretagen som fördröjer sin forskning och distribution av mediciner till de drabbade. Samtidigt pågår 26-årige Seans dödskamp.

Star wars: The last jedi
Hjältarna ansluter sig till de galaktiska legenderna i ett storslaget äventyr som avslöjar Kraftens uråldriga mysterier – och chockerande sanningar från det förflutna.

God’s own country
Francis Lees hyllade långfilmsdebut handlar om oväntad kärlek. Bondsonen Johnny tar till sprit och one night stands för att klara av landsbygdens tristess. Men allt förändras när en gästarbetare från Rumänien kommer för att hjälpa till på gården. Filmen blev utsedd till bästa brittiska film vid den internationella filmfestivalen i Edinburgh.

God’s own country

På skiva:

Peach punch
med Vulkano
Duon har just släppt sin tredje skiva. De kombinerar starka poprefränger med mullrande trummor, djungelrytmer och förföriska melodier, som tänjer på gränserna mellan punk, pop, rock och electronica. Singeln C’est bon har släppts med en x och utmanande video som finns att se på Youtube.

Movements med
Iryas Playground
Musiken till Cirkus Cirkörs föreställning med samma namn finns nu på Spotify. Skör och vacker musik av Irya Gmeyner. Fantasifullt instrumenterat med spännande ljud, rytmer och röster som rör sig genom ständigt föränderliga musikaliska landskap, där flyktingarnas dystra berättelser genomlyser musiken och skapar tankeväckande och hoppingivande inre bilder.

Gone med Ionnalee från audiovisuella projektet ”iamamiwhoami”
Låten Gone, som just släpps med en konstfull video, är första singeln från albumet Everyone afraid to be forgotten som kommer 16/2-2018, med en fristående film skapad av ionnalee själv. Video och mer info på www.ionnalee.com

Alfta förr och nu
med Ulf Stureson
Den sällsamma sköra rösten är tillbaka. Med samma vemod, allvar och närvaro som på fina debutalbumet I overkligheten. Nya skivan landar i verkligheten, historier från en hembygd, livets detaljer beskrivet med stor innerlighet och vacker sentimentalitet.

Duon Vulkano har släppt sin tredje skiva. Foto: Olof Grind

Bra böcker:

Restaurangmusik/
Spilla av Jacques Werup
En postumt utgiven fin liten bok som innehåller både en diktsamling och en samling med ”små historier” av självbiografisk karaktär. Kärleken till musiken, poesin och berättandet glimrar över bokraderna och uppehåller sig vid livets olika små dråpliga eller sorgesamma stunder.

The girl in the tower av Katherine Arden
Ardens debutbok The bear and the nightingale slog igenom stort som en annorlunda fantasybok, när den kom i januari, inspirerad av rysk folktro. Nu i december kommer andra delen i det som ska bli en trilogi.

Kläderna av
Inger Edelfeldt
Berättelser om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller. Efterlängtad novellsamling för alla som har upplevt hennes flerfaldigt prisbelönta novellkonst. Edelfeldt tilldelades Nåbelpriset i litteratur 2017.

Bokklassiker att
återupptäcka:
Väggen av Marlen Haushofer från 1963 gavs ut i nyöversättning 2014 med efterskrift av författaren. En fantastisk bok med många bottnar om ensamhet, överlevnad och isolering. En helt unik och fängslande skildring av en människas inre och yttre liv i utsatthet.

Inger Edelfeldt. Foto: Moona Björklund