Radar · Nyhet

World pride lockar miljoner

Hbtq-personer från hela världen reser nu till Madrid. World pride som går av stapeln här väntas locka runt två miljoner människor. Om fyra år hoppas Malmö få del av värdskapet tillsammans med Köpenhamn.

Under fredagen inleds tio dagar av fest, kultur och fokus på hbtq-personers rättigheter i Madrid som är värd för World pride. Två miljoner besökare väntas till staden under arrangemanget, rapporterar El Pais.

På programmet står bland annat konserter, filmvisningar, ett motionslopp och inte minst en parad där flertalet av besökarna väntas sluta upp. Dessutom arrangeras under veckan en global konferens för mänskliga rättigheter på ett av Madrids universitet.

Om fyra år hoppas Malmö få vara med och bidra till World pride. Malmö stad har satsat 800 000 kronor i stöd till Köpenhamns kampanj för att få värdskapet 2021, rapporterade Sydsvenskan i mars.

– Inget känns mer naturligt än ett World pride samarrangerat av två städer som båda utmärkt sig som hbtq-vänliga och progressiva. Pride är en fest, men samtidigt också en påminnelse om att det fortfarande finns människor som vill sätta bojor på kärleken och en påminnelse för dessa människor att det inte är möjligt, sa Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP) när kandidaturen presenterades.

Om Köpenhamn och Malmö vinner kampen om arrangemanget kommer även Eurogames att gå av stapeln samtidigt. Eurogames är ett av Europas största sportevenemang och har vuxit fram som svar på starka heteronormer inom idrotten och är öppet för alla oavsett könsidentitet.