Radar · Nyhet

”Fler unga flyktingar kommer att ta sina liv”

Ännu en ensamkommande flyktingpojke har tagit sitt liv. Självmorden kommer bli fler framöver om utvisningarna fortsätter, varnar nätverket Vi står inte ut.

På ett vårdhem i Värmdö tog en afghansk pojke sitt liv den 27 mars, rapporterar Aftonbladet. Pojken, som enligt obekräftade uppgifter var 15 år, ansökte om asyl 24 november 2015. Ännu 16 månader senare väntade han fortfarande på sin första intervju med Migrationsverket. Därmed har minst fyra ensamkommande afghanska pojkar begått självmord under året. Dessutom har minst 68 ensamkommande barn försökt ta sina liv sedan 2016, enligt en sammanställning från Socialstyrelsen.

I nätverket ”Vi står inte ut”, som samlar människor som i sitt arbete möter ensamkommande, är man inte förvånad.

– Vi varnade för det här redan i somras. När barnens asylärenden hanteras som i dag är det vad som händer, säger Kinna Skoglund, en av nätverkets talespersoner.

En viktig orsak till självmordsförsöken är det stora antalet åldersuppskrivningar, menar hon. Förra året fick 3 400 ungdomar sin ålder uppskriven av Migrationsverket. De som anses vara över 18 år mister sina gode män, flyttas ofta långa avstånd till boenden med vuxna och kan då inte heller gå kvar i sina skolor.

– Det får katastrofala konsekvenser. Det enda som kan hjälpa traumatiserade unga med självmordstankar är trygga nätverk av vuxna. Istället traumatiserar man dem en gång till, säger Kinna Skoglund.

Situationen förvärras ytterligare av att ensamkommande i dag kan få vänta upp till tre år på besked om de får stanna, enligt Kinna Skoglund.
– Att barn får leva i limbo i två–tre år är fullständigt inhumant. Att inte fler tagit sina liv är tack vare ett starkt civilsamhälle som jobbar dygnet runt med de här ungdomarna för att hålla dem vid liv, säger hon.

Som svar på larmen om de ensamkommandes psykiska hälsa meddelade regeringen nyligen att 30 miljoner kronor satsas på ett nationellt kunskapscentrum som ska stärka socialtjänstens och sjukvårdens arbete med ensamkommande.

Den enda lösning Kinna Skoglund kan se är en amnesti som stoppar utvisningarna av ensamkommande. Hon menar att ungdomarnas rättssäkerhet i nuläget är obefintlig och pekar på att Migrationsverkets egen utvärdering nyligen visade på brister i 60 procent av utredningarna av de asylsökandes ålder.

– Vi har en extrem situation. Unga människor tar sitt liv och vi kommer få fler, säger hon.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att en amnesti är oförenlig med en reglerad invandring.

– Vi står för en reglerad invandring och det innebär att om man har ett skyddsbehov så får man stanna, men har man inte det måste man åka tillbaka. Med en amnesti går budskapet ut i världen att det spelar ingen roll om du har skyddsbehov eller inte. Då skulle vi i praktiken vara på väg mot fri invandring, sa Morgan Johansson i en debatt i Aktuellt förra torsdagen.