Radar · Nyhet

Omöjlig burgare utmanar köttet

I veckan öppnade Impossible foods sin första större fabrik. Företaget ligger bakom en uppmärksammad växtbaserad hamburgare som smakar, luktar och ”blöder” som kött. Utmaningen blir nu att få ner priset och på allvar konkurrera med livsmedelsindustrin, skriver SVT.

Efter åratal av labbtester och stora investeringar lanserade stanfordprofessorn Patrick Brown sin ”omöjliga hamburgare” förra året. Bland finansiärerna finns bland andra Bill Gates.

Hittills serveras hamburgaren på ett fåtal utvalda restauranger och responsen har varit positiv.

Själva idéen kom när Patrick Brown tog ledigt från sitt jobb på Stanford för att fundera ut vilket av världens stora problem just han skulle kunna lösa. Tanken är att få fram en produkt som kan konkurrera ut kött, även bland köttälskare som inte intresserar sig för djurrätt och miljö.

– Det är enklare att få människor att ändra sitt beteende än att ändra deras åsikter, har Brown tidigare sagt enligt SVT.