Radar · Nyhet

Utsläpp planar ut trots tillväxt

För tredje året i rad ökar inte koldioxidutsläppen i världen – trots en ihållande ekonomisk tillväxt.

– Det ser ju ut som om utsläppskurvan därmed har brutits, säger klimatminister Isabella Lövin.

Att koldioxidutsläppen har stabiliserats är extra betydelsefullt eftersom det har skett under en period av ihållande ekonomisk tillväxt i världen. Just nu är den årliga globala tillväxten 3 procent, enligt internationella valutafonden (IMF).

– Det är oerhört positivt att utsläppen planar ut globalt samtidigt som vi ser en ekonomisk tillväxt på 3 procent per år, och en befolkningstillväxt. Det ser ju ut som om utsläppskurvan därmed har brutits, men vi måste också förstås öka insatserna för att vi ska nå utsläppsmålen och det vi kom överens om i Paris, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Att koldioxidutsläppen inte fortsätter att öka förklaras i huvudsak med minskningar hos världens två stora utsläppsbovar: USA och Kina.
I USA, som har gått från olja och kol till gas, minskade koldioxidutsläppen med hela tre procent förra året, vilket tryckt ner utsläppen till samma nivå som 1992.

– Det här visar att det är möjligt med smartare miljöteknik, mer energieffektiva metoder och smartare sätt att transportera oss, säger Isabella Lövin.

Men det är ännu för tidigt att slå fast att utsläppen av växthusgaser från fossila bränslen har nått en topp efter att ha ökat under större delen av de senaste 60 åren.
Och att utsläppsökningen av koldioxid, som rusade i rekordfart under många år, har stannat av räcker inte. Koldioxid finns kvar i atmosfären under lång tid och därför krävs det en kraftig minskning av utsläppen för att förhindra global uppvärmning, enligt forskare.

Men det finns hopp säger klimatministern.

– Den teknologiska utvecklingen är en mycket positiv faktor, det som oroar är den politik som den nya amerikanska administrationen bedriver, där man nu skär ner mycket kraftigt i miljöpolitiken och har planer på att på nytt satsa på fossila bränslen. Det är inte bra för det globala klimatarbetet.