Energi · Syre tipsar

Odla din egen chili

De är gröna, gula, orangea och framför allt röda, långa och spetsiga eller runda som små äpplen, superheta eller milda och fruktiga –
eller både heta och fruktiga, som habanero.

När man hittar en kul chilisort eller bara får lust att prova kan man odla själv, och det är lagom tid att börja nu. Det går att använda frön från torkad chili, men det kanske är fler som gror om du tar färsk.

Foto: Malin Bergendal

Du behöver

•  en eller flera chilifrukter, gärna av olika sorter

• några kaffefilter

• En burk med lock, stor nog att lägga kaffefilter i.

Foto: Malin Bergendal

Gör så här:

1. Skär upp en chilifrukt i taget, eller i varje fall en sort i taget, så att du får ut kärnorna. Ta bort fruktkött som följer med.

2. Lägg kärnorna att torka på ett fat – ha ett fat för varje sort. Det tar några dagar.

3. När kärnorna har torkat: ta ett kaffefilter för varje chilisort och riv upp ena änden, så du kan vika upp den som en fjäril (se bild). Lägg de torkade chilikärnorna på ena halvan av kaffefiltret och lägg den andra över som ett täcke.

4. Lägg kaffefiltret med kärnorna i en burk med lock och fukta kaffefiltret. Lägg på fler våningar med kaffefilter med olika sorter (om du ska odla flera sorter). Sätt gärna en lapp på burken med namnen på de olika chilisorterna i den ordning som de ligger, så du vet vilken som är vilken.

5. Låt chilifröna ligga och gro. Titta till dem ibland och håll kaffefilterna fuktiga.

6. Efter ungefär en vecka börjar det växa ut små rottrådar. Då  är det dags att sätta fröna i jorden.

Men hur gör man det och vad händer sedan? Den spännande
fortsättningen kommer om några veckor. Du kan läsa mer om
chiliodling i Jerker Janssons krönika.