Energi · Syre tipsar

Rikstermbanken vet svaret

När man vill veta vad en [valfri grej] är egentligen, är en ordlista ofta otillräcklig. Däremot är det mycket möjligt att Rikstermbanken har svaret, i alla fall om det gäller ett fackuttryck.

I det här fönstret behöver vi bara en gardinluft, sa sambon. Jag såg framför mig något ryschigt i syntetspets, som en cockerspanielfrisyr i ett stycke runt fönstret, medan han menade en tunn och lätt gardin. Så vi enades i sak – men undrade vad en gardinluft var egentligen.

Ordböcker och lexikon var inte till hjälp, så jag ställde frågan i sociala medier och fick flera olika svar. Ett som stödde sambon, ett som stödde mig och så några andra varianter. Till slut fick jag två länkar som ledde rätt: en till Göteborgs universitets språkdatabas, med en genomgång av heminredningstermer och deras användning och historia och en till Rikstermbanken.

Språkdatabasens genomgång är mer utförlig, men Rikstermbanken är bredare och mycket lättare att använda. Skriv in ordet du undrar över i sökrutan, så får du troligen upp ett svar. Det är Terminologicentrum som har byggt upp Rikstermbanken – språkvårdare i samarbete med experter på olika områden. Arbetet pågår, så Rikstermbanken kommer att bli mer och mer heltäckande.

Man kan använda den till mycket, bland annat till att ta reda på

• vad ett ord betyder inom ett visst ämnesområde, till exempel biotop inom miljöområdet, annuitet inom bankväsendet eller gardinluft i inredningssammanhang

• den vedertagna definitionen av ett begrepp

• skillnaden mellan två begrepp

• en svensk terms motsvarighet på ett annat språk

• den svenska motsvarigheten till en viss term på ett annat språk

• hur en förkortning ska uttydas.

Som namnet säger finns bara termer med, inte ord i allmänhet. Termer är ord som ingår i fackspråk och har en bestämd betydelse där – som till exempel gardinluft. För övrigt hade vi fel båda två. En gardinluft är helt enkelt en uppsättning gardiner i ett fönster. Nu vet vi.