Radar · Nyhet

Skottland kan testa basinkomst

Som Syre tidigare rapporterat om uttryckte Skottlands största parti, Skotska nationalistpartiet, sitt stöd för en universell basinkomst på årets vårkonferens. Därefter har intresset fortsatt att växa i landet och nu ska regionen Fife och Skottlands största stad Glasgow undersöka möjligheterna att genomföra pilotprojekt, vilka skulle bli Storbritanniens första.

Fullmäktigeledamot för Labour, Matt Kerr, som har drivit frågan i Glasgow säger i The Guardian att det handlar om att förenkla välfärdssystemet men också om att förändra relationen mellan medborgarna och staten.

Nu ska ett underlag för en pilot tas fram och Mats Kerr menar att det finns stora möjligheter att visa på ett behov av ett försök i just Glasgow, som präglas av fattigdom och orättvisa villkor.

Det finns ett intresse för basinkomst i hela Storbritannien och många grupper som arbetar med fattigdomsbekämpning stödjer idén. Labours ledare och brittiske parlamentsledamoten Jeremy Corbyn har enligt The Independent sagt att det finns planer på föra in basinkomst i partiets kommande manifest.