Radar · Nyhet

Hemligheten bakom trollsländans flykt

Trollsländornas vingar har en tredimensionell struktur. Vingarna är veckade vilket gör dem stabila, men ändå lätta. Det visar ny forskning. Trollsländor är urgamla djur som funnits på jorden länge. Trots det vet man inte allt om dem.

Med hjälp av ny teknik avslöjas en del av hemligheten bakom insektens speciella flygförmåga. När forskare har skannat vingarna på trollsländor har de sett att vingarna har en komplicerad struktur, som bland annat innebär att de är veckade.

– Ungefär som korrugerad plåt, säger Per Henningsson vid Lunds universitet, en av forskarna som står bakom den nya vetenskapliga artikeln om sländorna.

Den här strukturen påverkar djurens sätt att flyga.

– Det ger en stabilare vinge, som samtidigt är lätt, utan att det påverkar aerodynamiken negativt, säger Per Henningsson.

Aerodynamik handlar i korthet om hur luft och andra gaser strömmar kring flygande objekt och de krafter som då uppstår. Också vingform påverkar. Trollsländor har en bred bas på vingen medan de närbesläktade flygsländornas vingar har en smal vingbas som sedan breddas utåt. Det påverkar i sin tur hur de lever. Eller så har sättet de lever på utvecklat vingarna.

– Trollsländor har ett mer effektivt flygsätt, mer energisnålt. De flyger kontinuerligt och patrullerar i luften när de jagar.

Flygsländorna däremot kan inte flyga lika energibesparande. De sitter i stället och väntar på sitt byte.

– De är mer effektiva i manövrar och kan svänga snabbare i luften.

Själv är Per Henningsson inriktad på forskning om djuren, men ser samtidigt att de nya rönen kan komma till nytta i andra sammanhang.

– Flygplansutvecklare har visat intresse när det gäller mindre obemannade flygfarkoster. Där finns det ett intresse för effektivt flygande eftersom man har svårt att få batterier att räcka.

Ett annat mänskligt område är vindkraft.

– Vindkraftverk kan bli mer effektiva när det gäller vad olika vingformer kan göra.