Radar · Nyhet

Ännu en journalist mördad i Guatemala

I Centralamerika har journalister återigen hamnat i skottlinjen. I kalla krigets USA-stödda militärdiktaturer tystades det fria ordet av myndigheterna, i dag kommer hotet främst från organiserad brottslighet, menar Reportrar utan gränser.

I Guatemala har fyra journalister fått sätta livet till bara under första halvan av 2016. Senast i raden är Víctor Hugo Valdés, en 66-årig tv-journalist som sköts ihjäl i Chiquimila, en stad i östra Guatemala. Två oidentifierade gärningsmän sköt ihjäl Valdés på öppen gata och flydde sedan därifrån via motorcykel.

Enligt Reportrar utan gränser föregicks mordet av Valdés inte av några varningar eller hot. Han var en lokal journalistprofil och verkade som programledare för kulturmagasinet Chiquimila de Visión i 27 år. I guatemalansk press publicerades bilder på den avrättade Valdés liggande mitt på gatan, iklädd blå skjorta och jeans, övertäckt med en ljus filt.

– Hur många fler journalister måste mördas i Guatemala innan myndigheterna börjar oroa sig för deras beskydd? Rättssystemet måste identifiera och åtala de skyldiga och sätta stopp för den här våldsvågen, säger Emmanuel Colombié, chef för Reportrar utan gränsers Guatemalakontor.

Guatemala rankas på plats 121 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, och på senare år har Centralamerika och Mexiko blivit en allt farligare region för journalister att utöva sitt arbete i. I Mexiko (plats 149) har knarkkarteller och korrupta myndigheter sitt förakt för en fri press gemensamt, och enligt Reportrar utan gränser hotas och till och med dödas journalister med straffrihet i landet.

I Honduras (plats 137) och El Salvador (58) är situationen snarlik – båda liksom Mexiko tidigare militärdiktaturer som inte hittat ända fram till fungerande demokrati i kölvattnet av korrupta regeringar och ojämlika sociala och ekonomiska villkor. Länderna är farliga för journalister att utöva sitt arbete i, men även för icke-statliga organisationer, studentrörelser och hbtq-aktivister.

I Nicaragua har ingen journalist mördats sedan president Daniel Ortega kom till makten 2007, men däremot konstaterar Reportrar utan gränser att den fria pressen är satt under press från myndigheter som ogärna låter sig granskas och som tack vare en ny skrivning i grundlagen endast tillåter ”konstruktiv kritik”.

– Ett vagt koncept som tillåter regeringen att censurera och begränsa informationsfriheten, skriver Reportrar utan gränser på sin hemsida.

Hittills i år har minst 13 journalister mördats i tjänst, enligt Committee to Protect Journalists, att jämföra med 73 hela förra året.