Radar · Nyhet

Våldet mot svarta kvinnor ökar i Brasilien trots skärpta lagar

Antalet mord på kvinnor fortsätter att öka i Brasilien, men i en lägre takt än tidigare. En oproportionerligt stor andel av offren är svarta kvinnor.

Lagen Maria da Penha antogs 2006 av den brasilianska kongressen för att bekämpa våld mot kvinnor. Lagen är uppkallad efter Maria da Penha Maia Fernandes som misshandlades så illa av sin man att hon blev förlamad. Efter det följde 19 år av kamp i det brasilianska rättssystemet som också resulterade i den nya lagen. År 2002 dömdes mannen slutligen till tio års fängelse, men släpptes efter två.

1980 till 2006 ökade antalet mord på kvinnor stadigt men efter 2006 började ökningen gå långsammare, enligt rapporten Kartan över våldet som universitetet för sociala studier, Flacso, står bakom.

– Lagen Maria da Penha och kvinnoenheten inom polisen är effektiva verktyg för att bekämpa våldet mot kvinnor men det finns inte tillräckliga resurser, säger Clair Castilhos Coelho från Nationella feministiska nätverket för hälsa, sexuella och reproduktiva rättigheter till IPS.

För svarta kvinnor har dock situationen försämrats,  från 2003 har antalet mord på svarta kvinnor ökat kraftigt medan morden på vita kvinnor sjunkit.

– Det finns en underliggande rasism. Enligt lagen Maria da Penha måste man först göra en polisanmälan för att fallet ska tas vidare av myndigheterna, men vi vet att polisen inte skyddar svarta kvinnor, säger Jurema Werneck från organisationen Criola, som kämpar för svartas rättigheter.