Radar · Nyhet

Barnarbete på plantager för palmolja

Det förekommer barnarbete och systematisk diskriminering av kvinnor på palmoljeplantager i Indonesien – som i sin tur förser några av världens största företag med palmolja. Det visar en ny rapport från Amnesty International som bygger på intervjuer med 120 plantagearbetare.

Tre av de fem undersökta plantagerna är hållbarhetscertifierade.

– Stora företag som Colgate, Nestlé och Unilever försäkrar sina kunder att deras produkter innehåller hållbar palmolja, men det finns inget hållbart i att använda palmolja som är producerad med hjälp av barnarbete, säger Meghna Abraham, utredare på Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Det handlar bland annat om mycket osäkra anställningar, låga löner, barn som utför hårt och farligt arbete samt användning av det giftiga ogräsmedlet Parakvat.

I Indonesien är detta brottsligt men lagarna efterlevs dåligt.

Fair finance guide påpekar att svenska banker investerar miljarder i företagen som pekas ut, precis som flera fondbolag och pensionsfonder, bland annat Sjunde AP-fonden och SPP.

– Bankerna har ett stort ansvar som ägare till företagen och de avslöjade bristerna bryter dessutom mot bankernas egna riktlinjer. Ställ krav på din bank att agera, säger Jakob König, Fair finance guide på Sveriges konsumenter.