Energi · Mat med Jenny

Nu blir det enkelt att äta veganskt

Francesca Vilches är ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt och är den som skriver på bloggen Vegokoll.se. Det är också hon som ligger bakom Djurens Rätts nya kokbok, Helt enkelt veganskt.

Kaneldoftande äppelrosor

6 portioner

• 3 röda äpplen
• 1 platta vegansk smördeg
• 1 msk muscovadosocker
• 1 msk kanel
• 3 msk aprikosmarmelad

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva äpplena i tunna skivor. Bred på marmelad, muscovadosocker och kanel. Skär smördegsplattan i fem centimeter breda strimlor. Lägg på äppelskivorna i rad så att hela remsan blir täckt och så att skalet på äppelskivorna sticker ut från smördegen ungefär en centimeter. Rulla sen ihop till en ros och placera på bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 20 minuter och servera med vaniljsås eller glass (eller varför inte båda?).


Frisk citronmousse med granatäpple

4 portioner

• 1 dl citronjuice
• ½ dl gelésocker
• 2 dl vegansk vispgrädde
• 1 tsk citronzest
 •1 dl granatäpplekärnor

Koka upp citronjuicen tillsammans med gelésocker och låt koka i en minut. Ta bort kastrullen från plattan och vispa sen grädden luftig.
Tillsätt vätskan från kastrullen och citronzest till grädden och vispa igen. Servera med goda, syrliga granatäpplekärnor.