Syre Göteborg

Att mötas i musiken

Zoom Under fyra veckor i sommar knyts nya vänskapsband på lägret Musik och nya vänner. – Musik är ett språk som alla kan, säger deltagaren Maria Wassouf.

Att investera i utsatthet

Zoom Det pratas allt oftare om sociala investeringar i välfärden. I Norrköping har kommunen slutit ett avtal med en privat investeringsbolag för att hjälpa utsatta barn och unga. Borde Göteborg ta efter?

Ovant läge i Göteborgspolitiken

Zoom Efter 24 år av rött styre verkar nu Göteborgs politiska karta ritas om rejält. Moderaterna har seglat om Socialdemokraterna i opinionsmätningarna – och det har även nybildade Demokraterna. Vad har de båda blockens toppnamn Ann-Sofie Hermansson och Jonas Ransgård att säga om läget?

CBD-olja – en omstridd substans

Zoom En ofarlig substans som kan lindra smärta och bota sömnproblem, eller ren narkotika? Åsikterna om CBD-olja är vitt skilda och oljan var nyligen föremål för en domstolsprocess. Den gången vann Läkemedelsverket – men CBD-tillverkarna ger inte upp. I veckans Zoom redogör textilforskaren Git Skoglund, som specialiserat sig på hampaväxten, för turerna kring den omstridda oljan.

Skogens vilda liv

Zoom Stockholm är ett av de bättre länen i Sverige vad gäller att skydda skog. Och de stadsnära gammelskogarna har hittills undgått avverkning. Ändå är det långt kvar till de 20 procent som riksdagen beslutat om. Skogsbiologen Sebastian Kirppu arbetar hårt för att skydda skogarnas artrikedom.

“Klimatförändring innebär systemförändring”

Zoom

Göteborg vill ta tätpositionen för smart kollektivtrafik 

Zoom Över hela världen kämpar stadsplanerare med trängsel, buller och luftföroreningar – utmaningar som försvåras av den snabba urbaniseringen. För att möta den här utvecklingen krävs en innovativ kollektivtrafik. Det var ett av de teman som behandlades på heldagsseminariet Smart City som arrangerades i onsdags under Volvo Ocean Race.

Ny rapport: Nyanlända barn verkar må bra

Zoom Hur ser tillvaron ut för nyanlända barn i Göteborgsregionen? En ny rapport tyder på att de flesta barn verkar ha det bra, trots de utmaningar de och deras familjer ställs inför i sitt nya hemland.

Långt kvar till en cirkulär ekonomi

Zoom Cirkulär ekonomi är ordet på alla hållbarhetsansvarigas läppar. Är det fortfarande mest ord och lite handling? Syre Göteborg har frågat experter om hur bra Göteborgs stora företag är på att ställa om till cirkulär produktion.

Hbtq-personer otrygga på jobbet i Göteborg

Zoom Hbtq-personer har en betydligt sämre och mer otrygg arbetsmiljö än övriga grupper. Det visar en stor undersökning som Göteborgs universitet har genomfört åt Göteborgs stad. – Det mesta handlar om obetänksamhet, säger kommunens HR-ansvarige.

”Vegansk mat borde vara praxis”

Zoom I utredningen Fossilfritt Göteborg – vad krävs föreslås att all mat som serveras i Göteborgs stads verksamheter ska vara helt växtbaserad. Är tiden inne för veganska måltider i det offentliga – eller är det alltför radikalt?

Värmeböljan får stora konsekvenser i regionen

Zoom Värmeböljan i Sverige drabbar bönder i hela landet. I Göteborg kan vi köpa jordgubbar och tomater redan nu, men samtidigt oroar värmen experter.

”Unga ska sikta skotten mot korgen”

Zoom Där idrottsföreningar behövs som mest försvinner de snabbast. ”Föreningsdöden” breder ut sig i de socialt utsatta områdena i Göteborg. Men det finns exempel som pekar mot en motsatt utveckling – klubbar där matchresultat är mindre viktiga och det sociala är allt.

Menskupp på universitetet

Zoom Igår uppmärksammades internationella mensdagen runt om i världen för fjärde gången. På Göteborgs universitet tog tre studenter tillfället i akt att dela ut 300 gratis menskoppar under rubriken Menskuppen.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Medmänsklig valkampanj inledd – får 100 000 kronor av Emmaus

Radar – Nyheter

Fler ska upptäcka Vättlefjäll

Radar – Nyheter

Seminarium: Den positiva valdebatten

TV Energi Från Syregården i Almedalen. Partierna bjöds in till en lättsam diskussion men med en seriös grund. Upplägget påminde delvis om…

Vad händer i Göteborg?

Energi – På gång i Göteborg Semester i stan och inget att göra? Här kommer 8 tips på saker du kan hitta på under den närmaste…

Djurrättsaktivister hotades efter fredlig demonstration

Radar – Nyheter I fredags höll gruppen Borås Animal Save en manifestation utanför Dalsjöfors  slakteri för att dokumentera djurens sista tid i livet.

Lokalnämnden ger grönt ljus till rapporten Fossilfritt Göteborg

Radar – Nyheter Lokalnämnden i Göteborg tillstyrker rapporten Fossilfritt Göteborg. Därmed är de först ut av remissinstanserna att ställa sig bakom utredningen.

FN röstade ja till nytt migrationsavtal

Radar – Nyheter För första gången någonsin har FN:s medlemsländer ställt sig bakom ett globalt migrationsavtal. USA bojkottar överenskommelsen, som bland annat har…

Nya dieselbilar släpper ut mer än tillåtet

Radar – Nyheter De nyaste dieselbilarna i högsta miljöklassen Euro 6 släpper ut fem gånger så mycket kväveoxider än vad som är tillåtet.

Nya förvaltningar ska öka likvärdigheten i skolan

Radar – Nyheter Göteborg har numera två nya förvaltningar för förskolan respektive grundskolan. Genom att samla ansvaret ska kvaliteten och likvärdigheten i skolan…

Göteborg elfte bästa miljökommun

Radar – Nyheter Göteborg hamnar precis utanför topp tio när tidningen Aktuell hållbarhet rankar Sveriges bästa miljökommuner. Bäst av alla är Helsingborg, för…

Basinkomst – en revolutionär reform eller ett billigt sätt att ta hand om fattigdom?

TV Energi

Miljözoner med i länsstyrelsens nya luftkvalitetsprogram

Radar – Nyheter Under veckan släppte länsstyrelsen ett åtgärdsprogram för att komma till bukt med luftföroreningar i Göteborg. Siktet är inställt på trafiken…

Visst finns det falafel i Göteborg

Energi – Vegokollen Lever du också i villfarelsen att Malmö är Sveriges bästa falafelstad? Faktum är att Göteborg också kan hantera den välkända…

När en samosa inte räcker

Energi

HSB initierar manligt krafttag mot kränkande beteende i arbetslivet

Radar – Nyheter HSB Göteborg har tagit initiativ till att samla män på ledande positioner på några av Sveriges största organisationer för att…

Fälld visselblåsare ifrågasätter KI

Radar – Nyheter Karolinska institutet (KI) fäller sju forskare för forskningsfusk, däribland skandalkirurgen Paolo Macchiarini – och en av de visselblåsare som slog…

Regeringen satsar mot segregation

Radar – Nyheter

Nu avgörs bärsommaren

Radar – Nyheter Det kan bli en fantastisk bärsommar. Eller så torkar den inne. – Det är nu det avgörs, säger skogsforskaren Ola Langvall.

Löfven utesluter inte asylläger utanför EU

Radar – Nyheter Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte tanken på asylläger utanför EU, en fråga som diskuteras inför EU-toppmötet nästa vecka. – Det…

Asiatiska krabbor på västkusten väcker oro

Radar – Nyheter

M vill stärka skydd för demokratin

Radar – Nyheter Moderaterna vill stärka skyddet för demokratin i Sverige. Därför föreslår de en ny grundlagsutredning.

Torkan får myndigheter att släppa skördekrav

Radar – Nyheter Flera länsstyrelser släpper ytterligare på kraven och låter bönder förtidsskörda i så kallade skyddszoner och trädor, till följd av torkan.

Miljöfrågor viktigare för väljaren

Radar – Nyheter

Knappar, lappar och blixtlåsfix

Energi – Syre tipsar

Få hyresrätter byggs i Göteborg

Radar Göteborg är sämst av de tre städerna Malmö, Göteborg och Stockholm på att bygga hyresrätter. Det visar en granskning av…