Syre Göteborg

"Funktionsrättsfrågor har för låg status"

Zoom LSS-utredningen som presenterades förra veckan har väckt stor oro inom funktionsrättsrörelsen. Kritikerna varnar för rättsosäkerhet om personer med funktionsnedsättning blir beroende av sin kommuns kompetens och ekonomi.– Underskott i budgeten löses med nedskärningar som ofta drabbar personer med funktionsnedsättning, säger Pia Emanuelsson på Funktionsrätt Göteborg.

Göteborgare nobbar hojen under vintern

Zoom Göteborgs stads målsättning är att tredubbla cyklingen på tio år. Men den enda gången en tydlig ökning kunnat registreras var vid införandet av trängselskatten. Sedan dess har utvecklingen stagnerat, och de viktigaste satsningarna ligger långt bort i tiden. Istället kan det bli det ökade trafikkaoset som blir cyklingens enda ”hopp”.

Han vill göra klimatfrågorna lättbegripliga

Zoom

Ny arkitekturpolicy vill minska Göteborgs bilfokus

Zoom Göteborg ska bli en ”modig förebild inom arkitektur”, med mindre fokus på bilism och mer fokus på gående och på de som inte har så mycket pengar. I december klubbades den nya arkitekturpolicyn igenom för staden, ett dokument som enligt stadsarkitekten Björn Siesjö är viktig för att visa stadens riktning.

Har Göteborg höghushybris?

Zoom Göteborg går från att vara en liten storstad till en storstad med högtflygande planer. Har Göteborgarna fått höghushybris? En ny bok lyfter frågan om höga hus vara eller inte vara.

Fortsatt stor kultursatsning i regionen

Zoom Medan alliansstyret i Göteborg drar ner på kulturen i stan satsar deras kollegor i regionen. Västra götalandsregionen är det landsting som satsade mest på kultur i Sverige 2018 och nästa år ökar budgeten med 2 procent.

Allmännyttan ska vara fossilfri 2030

Zoom

Kampen för Bohusbanan

Zoom 1905 års svensknorska unionsupplösning förvandlade den tänkta pulsåldern till en ensam artär. Men är det Bohusbanans slutgiltiga öde? Syre Göteborg har sökt svaret längs en av Västsveriges mest omoderna järnvägssträckningar.

Sveriges största solcellspark invigd i Säve

Zoom

Solcellskollen är Årets energirådgivare

Zoom Den Göteborgsbaserade webbtjänsten Solcellskollen har utsetts till Årets energirådgivare 2018. Tjänsten lanserades förra sommaren och har idag runt 500 besökare varje dag.

Så ska soporna sorteras bättre

Zoom I mars trädde en lag i kraft som ska öka andelen fastighetsnära förpackningsinsamling. Samtidigt pågår ett projekt i Göteborg med hämtning av förpackningar vid tomtgränsen. Är ett av vardagens logistikspussel på väg att hitta en lösning?

Göteborgarnas flygutsläpp 5 gånger högre än världsgenomsnittet

Zoom Jörgen Larsson bevakar svenskarnas flygvanor och har precis släppt en rapport om vårt ökande flygande. Men att ställa om flygbranschen är en komplex fråga, menar Chalmersforskaren, nyss hemkommen från klimattoppmötet i Polen.

Den tysta staden – en utopi?

Zoom Bullret i våra städer ökar i takt med urbaniseringen. I Göteborg byggs det som aldrig förr och samtidigt beräknas trafiken öka. På Sahlgrenskas speciallaboratorium undersöker forskarna hur ljudföroreningar påverkar oss, och det är ingen ljus bild de målar upp. Men det finns exempel där bostadsområden försökt göra upp med bullret.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Sahlgrenska får övervaka korridorer

Radar – Nyheter Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg får tillstånd att sätta upp övervakningskameror i korridorerna vid två intensivvårdsavdelningar.

Ostronodling testas i Gullmarsfjorden

Radar – Nyheter En anläggning för odling av stillahavsostron, platta ostron och blåmusslor ska testas i Gullmarsfjorden utanför Uddevalla.

Gårdsten inte längre utsatt område

Radar – Nyheter

Flummigt och amatörmässigt

Energi Vad betyder det egentligen att vara en ”amatör”, och varifrån kommer ordet ”flum”? Det utreder vi i veckans En syl…

Roy Scranton besöker Göteborgs filmfestival

Radar – Nyheter Författaren Roy Scranton är huvudgäst under Göteborgs filmfestival. Han har blivit uppmärksammad för sina texter om klimatapokalypsen och kommer att…

Göteborgs stadsmission startar livsmedelscentral

Radar – Nyheter Göteborgs stadsmission öppnar i vår en egen livsmedelscentral, för att kunna ta hand om mer av de livsmedel som butiker…

Härlig atmosfär och duglig mat på haket

Energi Puben Haket på Masthuggstorget ligger lite avsides från det populära stråket längs Andra långgatan, men det verkar inte bekomma någon.

Här är 2018 års bästa restaurangupplevelser

Energi

Privata hyresvärdar lämnar Boplats

Radar – Nyheter

Sahlgrenskas blodgivningsenhet stänger

Radar – Nyheter

Oro inför förslag om personlig assistans

Radar – Nyheter På torsdag blir det känt hur regeringens utredare tänkt sig villkoren för personlig assistans i framtiden. Bland de berörda finns…

”Om jorden förlorar sin ljuvlighet …”

Energi Liberalismens fader, John Stuart Mill (1806–1873) – hur skulle han se på dagens liberalism? Och hur såg han på sin…

M i låst läge

Radar – Nyheter Det kommer att bli svårt för Moderaterna i Göteborg att få igenom sina förslag. Nu öppnar Socialdemokraterna för samarbete med…

Räddningshundar till hjälp vid extremt väder

Radar – Nyheter

Skepp för hemlösa flyttar till Hisingen

Radar – Nyheter Nu är det klart att flyttningshotade Betelskeppet, som i över 30 året varit ett hem för hemlösa, psykiskt sjuka och…

Dyr prognos för Volvos avgasmiss

Radar – Nyheter Volvokoncernen reserverar sju miljarder kronor för att hantera de uppskattade kostnaderna för problem som upptäckts med avgasreningen i fordon som…

Ett nytt klassamhälle växer fram, varnar göteborgsprofessor

Radar – Nyheter Ett klassamhälle håller på att växa fram, menar professor Tomas Berglund, som har forskat om den ökade polariseringen på arbetsmarknaden…

Flashmob för klimatet i Nordstan

Radar – Nyheter

Bekostar utredning om TBT i bottenslam

Radar – Nyheter

När våren tystnar

Energi Omöjlig intervju: Rachel Carson. Marinbiologen och författaren Rachel Carson hade en avgörande betydelse för miljörörelsens framväxt. Hon analyserade miljögifternas effekt…

Kemiska stridsmedel sprids i havet utanför Göteborg

Radar – Nyheter

Mer ekologiskt utan ökad kostnad

Radar – Nyheter I stadsdelen Lundby har förskolorna lyckats öka mängden ekologiskt till 65 procent utan att det har kostat mer än tidigare.

Tågen punktliga under julhelgen

Radar – Nyheter Tågen i Västsverige var ovanligt punktliga under julhelgen. Det visar statistik som Svt Nyheter Väst tagit fram tillsammans med Trafikverket.