Radar · Politik

Forskare om KD-krav om kärnavfall: ”Riksdagen kan inte lägga sig i”

KD-ledaren Ebba Busch vill tinga regeringen att fatta beslut om kärnavfallets framtid senast i april.

KD-ledaren Ebba Busch vill tvinga regeringen att skynda på avgörandet om kärnavfallet genom ett riksdagsbeslut. Men riksdagen kan inte lägga sig regeringens hantering av tillståndsärenden, enligt Olof Wilske, forskare i konstitutionell rätt.

– Det är bråttom och det är märkligt att regeringen har dragit benen efter sig, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till Sveriges radio.

När riksdagens försvarsutskotts möts på tisdag lägger Kristdemokraterna fram ett förslag om att regeringen senast i april ska fatta beslut i frågan om mellanlagring och slutförvar av kärnavfall.

Bakgrunden är att det snart är fullt i mellanlagret för utbränt kärnbränsle. Som Syre berättade om i förra veckan bedömer Vattenfall att kärnkraften kan behöva stängas ned år 2024 om inte lagret i Oskarshamn byggs ut, enligt Vattenfall.

En ansökan från Svensk kärnbränslehantering (SKB) om utbyggnad av mellanlagringen ligger på regeringens bord. I samma ansökan begär SKB tillstånd för att påbörja bygget av ett slutförvar för kärnbränslet. Det innebär att regeringen måste fatta beslut i båda frågorna samtidigt om inte en ny ansökan kommer in.

Hittills har Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ställt sig bakom kravet på att regeringen ska avgöra frågan senast i april. För att samla en majoritet i riksdagen krävs att också Centerpartiet eller något annat parti ansluter sig. Centerpartiet ger i dag inget besked utan vill avvakta vilken bedömning regeringen gör.

Kan hota med sparken

Miljöminister Per Bolund (MP) menar att Kristdemokraterna inte förstår svensk lagstiftning när de vill förmå regeringen att skynda på beslutet i ett tillståndsärende.

– Det är helt tydligt i våra grundlagar att det är riksdagen som stiftar lagar, men regeringen och domstolarna som prövar ärenden utifrån de lagarna, säger han till Sveriges radio.

Olof Wilske, universitetslektor i konstitutionell rätt, ger miljöministern rätt.

– Riksdagen kan inte lägga sig i hur regeringen sköter sina förvaltningsuppgifter, säger han till Syre.

Om riksdagen ändå begär att regeringen ska fatta beslut i ett ärende inom en viss tid, finns ingen instans som kan säga åt riksdagen att den gör fel, påpekar Olof Wilske.

– Regeringen kan strunta i alla sådana direktiv, men ingen utom väljarna kan smälla riksdagen på fingrarna, säger han.

Olof Wilske understryker också att riksdagen indirekt kan påverka, genom att regeringen är beroende av stöd i riksdagen för att sitta kvar.

– Om riksdagen inte är nöjd med vad regeringen gör kan de alltid hota med att ge dem sparken, säger Olof Wilske.

Läs mer:

Här ska vårt kärnavfall vila i 100 000 år

Fullt i lagret för kärnavfall – Bolund slår i från sig kritiken

Slutförvar av kärnavfall i Östhammar hänger på grannländerna

Elbristen kom med kylan – då tog kärnkraftsdebatten fart igen