Radar · Nyhet

Protestaktion tvingade kolproduktion att stanna upp

Den civila olydnadsaktionen ”Ende Gelände” (”Stoppa eländet”) tvingade Vattenfall att avbryta sin brunkolsbrytning i östra Tyskland sedan cirka 380 aktivister tagit sig in bakom den statliga energijättens stängsel och blockerat järnvägsspår och prytt dagbrottet med banderoller. Enligt tysk press medverkade upp emot 2 000 aktivister i aktionen.

– Det här är Vattenfalls kol och nu har de har chansen att ta ansvar. Bland dem som är här är det väldigt mycket prat om det svenska kolet. Och de som bor här vill inte heller att kolbrytningen ska utökas eller säljas vidare till någon som tar ännu mindre ansvar, säger Rosanna Endre från svenska Greenpeace till Aftonbladet.

Tyskland blev sista skådeplats för en global aktionsvåg som under två veckor väckt debatt och rönt uppmärksamhet världen över: Australien, Brasilien, Kanada, Ecuador, Tyskland, Indonesien, Nya Zeeland, Nigeria, Filippinerna, Sydafrika, Storbritannien, Turkiet och USA.

I Tyskland grep polisen 120 demonstranter i samband med aktionen mot Vattenfalls brunkolsverksamhet. På plats fanns även lokala kolsympatisörer som angrep demonstranterna, enligt uppgifter till australiska ABC. Överlag uppges aktionen ha gått lugnt till, och en av många svenskar som deltog i aktionen var Ahmed Al-Qassam, producent för Miljöpodden.

– Jag är trött, men glad för jag har mött så mycket fantastiska människor. Men det känns ändå inte tillräckligt, säger han till Sydsvenskan.

Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall, uppger för Aftonbladet att energibolaget varit medvetna om aktionen och att verksamheten kommer att fortsätta som vanligt efter att den sista aktivisten forslats bort från området. På sociala medier firas aktionen tvärtom som en seger mot fossil bränslekonsumtion.

Ett Twitterkonto drivet av Greenpeace-volontärer skrev: ”Åtminstone i Tyskland har det aldrig hänt tidigare att kolmatningsskenorna till kolkraftverket har varit låsta under 48 timmar.”